Dilbeek een hart voor kom op tegen kanker

Dat Dilbeek een hart voor kom op tegen kanker heeft bewees deze gemeente vandaag. Samen met duizenden zielsgenoten trappen tegen kanker. En dat vier dagen lang! Dat is de 1000 km van Kom op tegen Kanker. Deze morgen omstreeks 7u werd er gestart in de al vele jaren bekende gaststad Mechelen. Van Mechelen werd er gereden naar de middag gastgemeente Dilbeek op dat moment hebben de deelnemers er 125 km opzitten.

Met 598 teams zal de zesde editie bijna 3500 fietsers en vele duizenden supporters op de been brengen. Elk van hen heeft zijn eigen reden om deel te nemen, geld in te zamelen, te supporteren… In een opmerkelijke fotocampagne worden er zes gezichten uitgelicht. Zij staan symbool voor de duizenden helden van de 1000 km en vormen het startpunt van de zoektocht naar de andere gezichten en verhalen tijdens de vierdaagse.

Lieve Blancquaert zorgde voor de portretten van de zes helden. Deze foto’s vormen het startpunt van de fotocampagne. Tijdens de vierdaagse zullen fototeams, nog zoveel mogelijk andere gezichten en andere verhalen in beeld brengen. Op zondagavond 17 mei zal het resultaat van de fotocampagne getoond worden op de Grote Markt in Mechelen tijdens het slotmoment van de 1000 km.
kom op tegen kanker
Ieder jaar wordt de actie groter en groter. De eerste editie zes jaar geleden startte met amper 150 teams. Dit jaar is er een recordaantal niet minder dan 598 teams nemen deel aan de zesde editie. als je weet dat ieder team 5.000 euro moet betalen om te mogen meedoen dan weet je dat het over veel geld gaat. Maar benadrukt de organisatie het is hem niet alleen om het geld te doen.

Maar ook over een hart onder de riem steken bij de vele kankerpatiënten en hen een symbolische duw in de rug te geven door op deze manier te tonen dat ze niet alleen staan in hun zware strijd tegen de gevreesde ziekte.
Image00039
Dit jaar gaat de netto-opbrengst van de 1000 km naar onderzoek over de oorzaken en de aanpak van therapeutisch falen. Steeds meer kankerpatiënten worden met succes behandeld door de beschikbaarheid van efficiënte strategieën. Toch blijkt een aantal patiënten niet of slechts tijdelijk geholpen te kunnen worden door deze behandelingen.

De oorzaak van dit therapeutisch falen is vaak omdat de tumor resistent is tegen een behandeling of omdat tijdens de behandeling resistentie ontwikkeld wordt. Dat vormt bovendien de belangrijkste reden waarom patiënten met kanker overlijden. Bijgevolg is dit onderzoek meer dan nodig om patiënten van de dood te kunnen redden.

Terwijl iedereen wachtte op de aankomst van de deelnemers was er animatie door Pieter Emmerechts. Daarna was het de beurt aan presentator Olivier Schalbroeck om een gesprek te hebben met de peter van het eerste uur van de actie Frank Deboosere samen met plaatselijk burgemeester Willy segers.
Image00034

Volgens Frank was gans Dilbeek en omstreken leeggelopen voor het record van de langste erehaag. Hij gaf ook Willy een pluim door te zeggen dat hij Dilbeek een propere gemeente vond wat een trotse burgemeester alleen kon beamen. Frank was per fiets vanuit zijn woonplaats Meise gekomen en vond Dilbeek door er door te rijden een mooie propere gemeente.
Image00131
Net voordien waren de Dilbeekse scholen onder leiding van burgemeester Segers, Jacky Duyck, en profrenner Jurgen Roelandts door de erehaag gereden. En eindelijk was het grote moment aangebroken. Image00063

Onder luid belgerinkel (iedere aanwezige had een gratis fietsbel gekregen) kwamen de eerste fietsers luid aangemoedigd door het publiek aan op het gemeenteplein. Bijna 3500 fietsers die aangereden komen op het gemeenteplein is een indrukwekkend zicht moet ik toegeven.
Image00100
Tot slot kwamen deelnemers Ann Swartenbroeckx (Bieke uit de Kampioenen), Jelly cleymans (Thuis), Tom Van Den Spiegel (ex-basketballer). Ook Frank De Boosere en Tina Marieman (Thuis) en Minister-President Geert Bourgois zongen samen het themalied “Iedereen is van de wereld” van T Lau wat meteen ook het einde van de verwelkoming betekende. Om 14u vertrok een tweede groep fietsers terug richting Mechelen.

Morgen wordt er naar Wevelgem gefietst, zaterdag wordt de Kom Op Tegen Kanker karavaan verwacht in Heers. Zondag staat Vorselaar op het programma. Om ten slotte zondag te eindigen met een grootste Apotheose in Mechelen. Pas zondag gaan we weten of Dilbeek het record van langste erehaag op hun palmares kan schrijven. Wij houden alvast de duimen gekruist tot zondag. – Alle sfeerfoto’s op https://www.facebook.com/belgmediagroup
Langste erehaag