Bloemen zijn waardevol voor de gezondheid

0
649

bloemenVoorjaar! Bloemen zijn waardevol voor de gezondheid

Eindelijk weer voorjaar. Binnen een korte tijd zie je allerlei planten uit de grond schieten en bomen hun bladeren geven. In het gras veld zie je spontaan overal de madeliefjes verschijnen en paardenbloemen maken de weilanden prachtig geel. Veel boeren en mensen met een mooi groen gazon hebben een hekel aan deze bloemen, maar deze zijn juist erg waardevol voor de gezondheid.

Madeliefjes:
Madeliefjes plukken op een zonnige dag is een leuke bezigheid en kinderen maken er mooie kransen van. Pluk eens een grot handvol madeliefjes en doe deze in een pot. Giet er wat biologische zonnebloem olie of olijfolie over, tot ze onder staan. Zet de pot zonder deksel in de zon op de vensterbank. Na twee weken zeef je deze door een thee of koffie filter. Ook een stuk schoon vitrage is een mogelijkheid. Giet deze madeliefjes olie in een flesje en je hebt een heerlijk spierolie, welke een jaar houdbaar is en te gebruiken voor warm up spieren, kneuzingen en verstuikingen. Ook kun je er een fijne kruidenthee van zetten. Het bevat vele vitamines en mineralen voor een goede bloedsomloop.

Paardenbloemen:
Weinig mensen weten dat je deze bloemen en bladeren kunt eten.
De bladeren smaken wat bitter en zijn lekker om door de sla te doen. De bloemen laten zich goed smaken door er thee van te zetten. Het spoelt de nieren schoon en zorgt ervoor dat de afvalstoffen van de winter verdwijnen. Let op. De steeltjes zijn slecht eetbaar en te bitter van smaak. Ook leuk om te doen is paardenbloem gelei maken. Vul een pot vol met paardenbloemen en vul deze met water tot ze onder staan. Doe er een citroen in schijfjes bij en laat 24 uur in de zon op de vensterbank staan. Breng je daarna aan het water aan de kook met de bloemen en de citroen , en laat zachtjes pruttelen voor 15 min. Zeef het daarna af en meng een pak gelei suiker met 1 liter paardenbloem water. Nu verder bereiden als jam, zoals vermeld op de verpakking van geleisuiker. Afvullen in schone gesteriliseerde potten. Smaakt als honing…

Meer tips over natuur en gezondheid? Kijk dan eens op www.praktijkjasmijn.com