Gent – Onbekende Vlamingen palmen korenmarkt in

korenmarkt gentGent – Onbekende Vlamingen palmen korenmarkt in

Op 5 mei palmen enkele onbekende Vlamingen met een beperking de korenmarkt van Gent in. Ze bieden voorbijgangers koffie en koekjes aan en nodigen hen uit om in een tent een interessant gesprek aan te gaan met iemand met een beperking.

Mensen met een beperking willen zoals iedereen deelnemen aan de samenleving

De aanleiding hiervoor is de Europese ‘Onafhankelijk Leven dag’ of ‘Independent Living Day’. Want het gaat over allemaal mensen die ondanks hun beperking zo onafhankelijk mogelijk leven. Tijdens het gesprek in de tent of door voorbijgangers aan te spreken, vertellen ze iets meer over drempels in de samenleving voor personen met een beperking en hoe zij die overwinnen. Maar ze zijn ook benieuwd naar wat voorbijgangers en de tentbezoekers te vertellen hebben. Met gewone gesprekken van mens tot mens ervaren voorbijgangers dat personen met een beperking net zoals iedereen hun leven richting willen geven en deelnemen aan de samenleving.

Vandaag is er actie in heel Europa

De European Independent Living Day is een initiatief van ENIL, een organisatie die over heel Europa opkomt voor de rechten van mensen met een beperking. In Vlaanderen geeft Onafhankelijk Leven vzw invulling aan deze dag door de ‘ontmoet een onbekende’ actie te organiseren. Doorheen heel Europa organiseren mensen met een beperking op deze dag sensibiliserende acties.