Recordbier geproefd en goedgekeurd

Image00053
Gisteren werd er in het huisje Mostinckx Te Sint-Martens-Bodegem geproefd, gekeurd en algemeen goed bevonden door alle aanwezigen die de nieuwe Record mochten proeven. Omstreeks 15u nam voorzitter Joris Van der Veken het woord om iedereen welkom te heten namens de vereniging de Groene Bel, om daarna aan te kondigen dat het nieuwe bier Record kon geproefd worden.

Iedereen was het erover eens dat het nieuwe biertje wel in de smaak viel en met een alcoholgehalte van 6% hangt het ergens tussen een gewoon pintje en een Duvel. Het brouwsel dat gisteren geproefd werd was een eerste resultaat van een avontuur dat eigenlijk al startte in 1999. Samen met de landelijke gilde werd er toen een opendeurdag gehouden bij de laatste hopboer Van Droogenbroeck uit Sint-Ulriks-Kapelle.

Toen ben ik beginnen beseffen aldus voorzitter Joris dat er iets moest gebeuren of dat de hopcultuur in deze streek helemaal verloren zou gaan. dus begon hij met allerlei gebruiksvoorwerpen, foto’s, materialen te verzamelen bij de laatste reeds gestopte hopboeren in de streek. Als locatie om alles ten toon te stellen viel zijn oog op de schuur van het inmiddels prachtig gerenoveerde huisje Mostinckx in Sint-Martens-Bodegem. Deze schuur werd prompt omgedoopt tot “de Hoppeschuur”.

Maar van het één kwam het ander en begon Joris niet alleen te dromen van een hopmuseum maar wilde hij samen met enkele vrijwilligers de hopcultuur van de ondergang redden en zo werd de vereniging “de orde van de groene bel” opgericht met een 40-tal vrijwilligers van alle leeftijden. Die vereniging helpt de laatste hopboer van Bodegem jean De Wael bij het bewerken en oogsten van de hop.

Maar de droom ging nog verder en zowat een jaar geleden werd er besloten om een eigen bier te gaan brouwen. Er werd gekozen voor de bijna verdwenen hopvariëteit Record voor het nieuwe brouwsel. Ook voor een nieuw procedé namelijk met verse hop in plaats van die eerst te drogen. Nu ging het over 180 liter, het is de bedoeling van de oogst in augustus, september te vertienvoudigen zodanig dat men tegen volgend jaar deze tijd over een 1000 liter of meer record zal kunnen beschikken.
Image00055
Uiteindelijk zou het de bedoeling zijn dat men dit nieuwe streekbier de record kan degusteren zowel in huisje mostinckx als in de Westrand in een eigen ontworpen glas. Nog een weetje het nieuwe record bier wordt wel met een d geschreven maar deze wordt niet uitgesproken dus men zegt recoor in plaats van record. Na het proeven van het bier vonden we Piet verhasselt bereid zijn eerste indrukken weer te geven. Je vind hier het geluidsfragment van het gesprek met Piet.

mediaplayer
Image00047
Meer weten over de orde van de groene bel? neem een kijkje op de webstek www.ordevandegroenebel.org/