...

Een natuurbegraafplaats in Aalst

bosEen natuurbegraafplaats in Aalst ?

Het Aalsters stadsbestuur is het idee van natuurbegraafplaatsen niet ongenegen. De stadsdiensten voorzien een werkbezoek in mei om inspiratie op te doen en de mogelijkheden te onderzoeken. Dat antwoord kreeg sp.a gemeenteraadslid Sam Van de Putte naar aanleiding van een schriftelijke vraag.

“Het concept van de natuurbegraafplaats is bekend: een al dan niet bestaand bos of stuk natuur doet dienst als begraafplaats. De urnen die er worden begraven zijn vervaardigd uit natuurlijke en organisch afbreekbare materialen, zoals hout en maïs. Op die manier gaat de urne op termijn helemaal op in de natuur en is de cirkel rond” legt Van de Putte uit.

In Engeland zijn er al ruim 200 natuurbegraafplaatsen, in Duitsland en Nederland zijn het er tientallen. “Ondertussen is het ook hier en daar in België mogelijk om dierbaren op een duurzame manier te begraven. Antwerpen, Berendrecht en Sint-Niklaas bieden deze mogelijkheid aan” zegt Sam.
“Om deze mogelijkheid ook in Aalst aan te bieden kunnen of bestaande begraafplaatsen omgevormd worden naar natuurbegraafplaatsen of kan natuurgebied als begraafplaats gebruikt worden. Voor de tweede optie is nog wel een wijziging van het decreet nodig. In afwachting daarvan kan Aalst deze mogelijkheid wel al onderzoeken” besluit Sam.