Dilbeek viert 100-jarige Amelie!

Dilbeek vierde gisteren in zorgcentrum Breugeldal de viering van de 100-jarige Amelie Timmermans uit Schepdaal (Sint-Gertrudis-Pede). Amelie zag het levenslicht in Maart 1915 als tweede oudste in een gezin van tien als dochter van Jan Timmermans en Justine Dedobbeleer. Van jongs af wist Amelie wat werken was, want zij moest al vlug huishoudelijke klusjes opknappen en zorgen voor broers en zusters.
Image00004
Ze ging naar school bij de zusters van Sint-Gertrudis-Pede en daarna volgde ze les bij de zusters van Eizeringen. Het “Vlaams” werd daar toen nog als een minderwaardige taal behandeld en dus werd er enkel les gegeven in het Frans. Wie op de speelplaats het waagde om Vlaams te spreken kreeg een sleutel in de hand geduwd en moest 25 cent boete betalen wat in die tijd tamelijk veel was.

Na haar tijd in Eizeringen trok Amelie naar Brussel om er te dienen bij een rechter of zoals men toen zei de “juge”. Daar kwam haar Eizerings Frans goed van pas. Amelie werd huishoudster en zorgde er voor de twee zonen van de “juge”. ze deed dat zo goed dat ze in de zomer mee mocht naar de verre Noordzee of naar la campagne, het buitenverblijf van de familie in Essene.

In 1947 na W.O 2 trouwde Amelie met Frans Van Der Elst en trok ze in bij haar schoonouders in de jachthofweg te Itterbeek. weldra kreeg ze twee zonen ze noemde ze Olivier en Jean. Dezelfde namen als de kinderen van de “juge” waar ze altijd voor gezorgd had. Ze werkte ook mee op de boerderij van haar schoonouders. Een gemengd bedrijf met landbouwproducten:” Groenten, fruit, aardbeien enz…

In 1996 moest Amelie spijtig genoeg afscheid nemen van “haar” Frans. Zijn laatste woorden waren: “Amelie je bent een goede vrouw”. Amelie leefde eenvoudig en gelukkig verder. Maar op haar 97e voelde ze zich plots niet zo goed en besloot langs te gaan bij de dokter want dat was sinds 1955 geleden. Een ziekenhuisopname was nodig en na haar ontslag besloot Amelie dat het tijd was om naar het rusthuis te gaan. In Breugeldal ontmoette ze opnieuw haar vroegere buren en Amelie voelt er zich nu “echt” thuis.
Image00015
Daar werd ze uitgebreid in de bloemetjes gezet namens het gemeentebestuur, Schepen Bernadette Van Coillie, schepen Diane Van Hove, gemeenteraadslid Katrien Van Lint en Burgemeester Willy segers, alsook Provinciaal gedeputeerde Walter Zelderloo die namens de Provincie nog een attentie mocht overhandigen. Nadien volgde nog een deugddoende receptie met alle aanwezigen. We wensen Amelie langs deze weg nog vele gelukkige jaren toe!
Image00020