...

Geloven in de Schelderegio

hben weytsGeloven in de Schelderegio

Afgelopen maandag belichtte een persmoment de zesde editie van de Scheldehappening met als thema ‘Verrassend Veelzijdig’. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts kon die V’tjes wel smaken.

Alle sprekers uitten hun geloof in het potentieel van de Schelderegio. Minister Ben Weyts benadrukte in dat kader het belang van fiets- en wandelpaden. Die vertegenwoordigen naast toeristische ook andere waarde. “Wij Belgen zijn gek op fietsen, maar ook op terrasjes”, aldus Weyts. Dat Vlaanderen vandaag 27 wandelnetwerken telt, goed voor 7.200 kilometer aan wandelmogelijkheden, stemt hem fier. De minister kondigde opgetogen aan dat daar dit jaar twee netwerken bij komen.

Gedeputeerde van Oost-Vlaanderen Jozef Dauwe maakte van de gelegenheid gebruik om het strategische project ‘Schelde Sterk Merk’ aan te halen. Dat project wil van de Schelderegio één aantrekkelijk geheel maken voor inwoners en bezoekers. Met onder meer een kwaliteitsvolle groene infrastructuur, en steden en gemeenten als hoofdrolspelers bij promotie en onthaal. Regionaal Landschap Schelde-Durme bracht 29 partners samen die die visie delen en zoekt momenteel naar een ervaren projectleider.

Ook Peter De Wilde, administrateur-generaal van Toerisme Vlaanderen, wil er alles aan doen om het grote potentieel van het Scheldeland te ontsluiten. “We moeten bezoekers, ook internationale, zo ver krijgen dat ze de platgetreden paden verlaten en zin krijgen om ook andere mooie plekken in België te verkennen”, stelde De Wilde. “Maar eerst moeten we het product zelf, het Scheldeland, versterken. Dan ben ik ervan overtuigd dat 1 en 1 meer dan 4 is.”

Al die ambities waarmaken, zal enkele jaren van gezamenlijke inspanningen kosten. Maar niets houdt ons tegen om vandaag al met volle teugen van de Schelderijkdom te genieten. Daarvoor staat de Scheldehappening op paasmaandag 6 april 2015. Dit event wil jong en oud(er) stimuleren om er een dagje op uit te trekken in de Schelderegio. Met tientallen wandel- en fietstochten, acht afvaartplaatsen waar je in ruil voor 2 euro een boottocht kan aanvatten, gratis bezoeken aan expo’s en musea en leuke extra’s zoals de Keverhappening in Schellebelle en het event Retr’eau in Berlare. Voor het eerst kan je met de aquabus tussen Hamme en Sint-Amands varen en je fiets mee aan boord nemen. Het volledige aanbod uitpluizen kan op www.scheldehappening.be De Scheldehappening vindt plaats op paasmaandag 6 april 2015 en strekt zich uit van Wetteren tot Kruibeke en Boom.