Seksueel misbruik van kinderen moet stoppen

helga stevens

helga stevensHet Europees Parlement drijft strijd tegen seksueel misbruik van kinderen op.

Het Europees Parlement stemde vandaag met een grote meerderheid, en over partijgrenzen heen, een resolutie tegen kindermisbruik. Het Parlement roept op tot maatregelen om pedofiele praktijken op het internet een halt toe te roepen.

N-VA-Europarlementslid Helga Stevens volgt deze problematiek nauwgezet op: “Onlangs stelde de politieorganisatie Europol vast dat live streaming van kindermisbruik tegen betaling op internet helaas geen beperkt fenomeen meer is. Cijfers tonen aan dat 80 procent van de kinderslachtoffers jonger is dan 10 jaar en dat extreme en sadistische praktijken niet worden geschuwd.”

De technologie biedt bovendien steeds meer mogelijkheden om straffeloos weg te komen met dergelijke praktijken. Het Europees Parlement toont zich met name bezorgd over het zogenaamde Deep Web, de anonieme verborgen onderbuik van het internet, en over steeds geavanceerdere methodes om illegale inhoud te versleutelen.

Het Europees Parlement vraagt daarom aan de commissie en EU-lidstaten om in dialoog te gaan met dienstverleners in de sector van de alternatieve betalingssystemen. Zo kunnen verdachte transacties in het kader van streaming opgespoord worden.

Andere voorgestelde maatregelen zijn onder meer sensibiliseringscampagnes en een kliklijn voor kinderen om anoniem misbruik te melden. Ook de volledige uitvoering door alle EU-lidstaten van bestaande EU-richtlijnen 2011/92/EU en 2012/29/EU inzake kindermisbruik en slachtofferbejegening is cruciaal.

Binnen de commissie Burgerlijke Vrijheden ijvert Helga Stevens voor een grondige analyse van het huidige beleid inzake de bestrijding van kindermisbruik.