Stad Aalst, VOKA en ondernemers creeren zorgstad

0
966

aalst zorgStad Aalst , VOKA en ondernemers creëren zorgstad

Gisteren is de aftrap gegeven van ‘ Aalst , een stad met zicht op zorg’. De stad werkt hiervoor samen met VOKA, bedrijven, zorginstellingen en designers. Missie: Aalst nog scherper op de kaart zetten als zorgstad in Vlaanderen en Europa.

Met onze 2 gerenommeerde ziekenhuizen, 20 zorginstellingen, opleidingscentra en een bloeiende zorgeconomie kan Aalst terecht de titel van dé zorgstad van Vlaanderen claimen. We stellen echter vast dat dit nog te weinig zichtbaar is in het straatbeeld of voelbaar bij de inwoners en bedrijven. Daar wil dit project verandering in brengen.

De bedrijven en zorginstellingen engageren zich om tijdens een aantal sessies concepten uit te werken rond drie zorgthema’s: een park, een hotel en een incubatiecentrum. “Om patiënten en familieleden van buiten Aalst de nodige gastvrijheid aan te bieden wil de stad samen met VOKA en de ondernemers het concept zorg-hotel gestalte geven”, vertelt Sabine Smet, economisch consulent van de Stad Aalst. “De patiënt kan er in alle rust herstellen na een ingreep en het geeft ook de nodige ruimte aan bijvoorbeeld mantelzorgers. Gekoppeld aan het zorghotel lijkt een openbare ruimte waar alle faciliteiten zijn afgestemd op burgers met beperkingen een slimme keuze, denk maar aan brede paden voor rolstoelen en banken die hoog genoeg zijn voor de ouderen.” Ten slotte dromen veel ondernemers luidop over één centrum waar zorgbedrijven zich kunnen groeperen.

Bedrijven die samen concepten creëren is een vrij nieuwe manier van samenwerken in onze regio. Dankzij de steun van het Agentschap Ondernemen kunnen de deelnemers hier uitvoerig kennis mee maken. Het enthousiasme tijdens de eerste sessie was in ieder geval groot, merkten ook Tine Peeters en Nik Baerten, de 2 begeleidende designers. “Het gebrek aan ervaring maken de deelnemers ruimschoots goed met hun inzet, enthousiasme en goesting. We hebben gemerkt dat jullie niet enkel tijdens Carnaval creatief uit de hoek kunnen en durven komen. Het is nog onvoorspelbaar wat het resultaat van dit project zal zijn, maar verrassend wordt het in elk geval.”

Deelnemende bedrijven: Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis, Movianto, Artec+, Qbus, Deureka, De Bron vzw, Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen, Probam, Appiness, Odisee, Solidariteit voor het Gezin vzw, Woon- en Zorgcentrum Denderrrust, Vanhaerents Development, Industrial Construction Services, Wycor, Roltex, Ferring, Kivik, Cronos.