5000 aanwezigen op Vlaams Nationaal zangfeest.

Zowat vijfduizend Vlaamsgezinden hebben zondag in de Lotto-Arena in Antwerpen deelgenomen aan het Vlaams Nationaal Zangfeest. Waaronder ook enkele N-VA ministers zoals Ben Weyts, Steven Van De Put en Jan Jambon, ook Kamer voorzitter Siegfried Bracke was van de partij. voorzitter Bart De Wever zagen we wat later plaatsnemen in de tribune. Verder zagen we nog tal van Vlaamse en federale N-VA parlementsleden. Van CD&V zagen we enkel de burgemeester van Gooik Michel Doomst die toen het ging over het gedrocht van de 6e staatshervorming niet mee applaudisseerde met de rest.Image00017

Erik Stoffelen, voorzitter van het Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ), nam in zijn toespraak vooral de miljardentransfers naar Wallonië en het vlinderakkoord op de korrel. Ook het gekibbel in de federale regering werd door de voorzitter aangegrepen om de onafhankelijkheid van Vlaanderen niet uit het oog te verliezen. We citeren:” Discussieer over strategie binnenkamers, maar door al ruziënd over de openbare weg te rollen zullen we ons einddoel niet sneller bereiken” einde citaat. Ook de drang naar onafhankelijkheid van verschillende staten kwam ter sprake.

De inzet van de vrijwilligers werd ook niet vergeten en hij benadrukte dat er zonder vrijwilligers geen Zangfeest meer zou bestaan. Eén vrijwilliger plaatste hij vooral in het daglicht en dat was Gust Teugels. Gust nog maar pas een paar weken geleden overleden was jarenlang één van de trouwste medewerkers van het Zangfeest. Een luid applaus van alle aanwezigen was zijn deel.
Image00014
Daarna was het de beurt aan de traditionele samenzang en werd er begonnen met het lied der Vlamingen van Peter Benoit. Na de samenzang was het tijd voor de vendeliers Ansfried uit Westerlo, Jovolka (Kapellen), Reintje Vos (Stekene) en Tijl Uylenspiegel (St. Kat. Waver). Ondertussen konden we gelijktijdig genieten van het optreden van de muziekkapellen KSA-Geraardsbergen en VNJ. Afgewisseld door een optreden van dansgroep R.U. Famous

Ook de kinderen werden niet vergeten want onder leiding van de groep Appelmoes werd er achtereenvolgens een medley gebracht met cijfers, daarna eentje met water om te eindigen met het bekende “Poezeminneke”. Het allerlaatste optreden was weggelegd voor de Vlaams- Nederlandse zangeres Mieke. die wist de zaal mee te krijgen met haar hits van vroeger o.a Zaterdagavond en een medley van haar andere hits. Maar bij haar “Een kind zonder moeder” kreeg ze de Lotto-Arena helemaal stil.

Image00030

Na het zingen van de traditionele liederen waaronder De stem van Suid-Africa, het Wilhelmus en de Vlaamse leeuw werd deze 78e editie afgesloten. Nadien gingen we nog wat reacties sprokkelen onder de aanwezigen op de receptie en die gingen van ouwbollig en verouderd tot verleden jaar was beter. Misschien een hint naar de organisatoren toe voor de 80e editie?

Meer inlichtingen vind je op www.zangfeest.org en www.anz.be