Johan Braeckman doet een dutje in de etalage

Johan_BraeckmanJohan Braeckman doet een dutje in de etalage

Filosoof Johan Braeckman, boekhandel Walry en De Maakbare Mens zetten het belang van een gezonde slaap in de etalage.

Op vrijdag 13 maart, de internationale dag van de slaap, doet Johan Braeckman op vraag van De Maakbare Mens een dutje in de etalage van boekhandel Walry. Een actie om aandacht te vragen voor het belang van slaap.
12u30 tot 13u30 – Zwijnaardsesteenweg 6, 9000 Gent

We slapen ongeveer 2 uur minder dan 60 jaar geleden

Onze slaapduur is flink afgenomen, met ongeveer twee uur tegenover 60 jaar geleden. Minder slapen kan het gevolg zijn van vele zaken, soms zijn deze dwingend, soms niet. Indien we moeten werken, dan is er weinig tot geen keuze. Indien we in onze vrije tijd te veel willen doen, dan is dat onze vrije keuze, hoewel de geur van verplichting nooit ver weg is.

Slaap houdt ons bezig. Toch is het een van de eerste zaken waarop wordt beknibbeld bij tijdsdruk. We beschouwen slaap als iets passief en soms als tijdsverspilling. We hebben zelfs de neiging om weinig slapen of weinig slaap nodig hebben te zien als iets positiefs, iets om over te pochen. Bovenal is slaap iets waar we betrekkelijk weinig van af weten.

Deze vaststellingen zijn voor De Maakbare Mens reden om stil te staan bij slaap en lanceert daarom de campagne‘Slaap wel’. Startmoment is de Week van de slaap van 9 tot 13 maart. Met op 13 maart de internationale dag van de slaap en deze opvallende actie.

‘Slaap wel ‘
Wat heeft de campagne ‘Slaap wel’ te bieden:

– we maken de resultaten bekend van een enquête over de slaapgewoonten van de Vlaming (http://www.surveymoz.com/s/enquêteslaap)
– we lanceren de brochure “11 mythes over slaap”
– we stellen een zelftest ter beschikking waarmee je je persoonlijke slaaphygiëne kan testen
– we zetten tips en funfacts op een rij
– we hebben contacten met deskundigen voor een interview
– website www.slaap-wel.be

Week van de slaap van 9 t.e.m. 13 maart

Acties en activiteiten:

– Maandag 9 maart 19 u.: Dans- en lichtspektakel ‘Slaap belicht’. Meer dan 100 leerlingen en ouders van Freinetschool De Boomhut laten de gevel van het concertgebouw in Brugge oplichten. Twee voorstellingen om 19.10 u. en 19.20 u. (een impressie)

– Woensdag 11 maart 13 u – 14 u.: live-chat met slaapexpert prof. dr. Johan Verbraecken ( slaapcentrum UZ Antwerpen) op www.destandaard.be (onder voorbehoud)

– Woensdag 11 maart 13 u. – 14 u.: Kussengevecht op het Theaterplein in Antwerpen (event)

– Woensdag 11 maart 20 u. – 22 u.: Wetenschapscafé met prof. dr. Raymond Cluydts over slaap en slaapstoornissen in café Den Hopsack te Antwerpen

– Donderdag 12 maart 20 u. – 22 u.: Intiem en exclusief huiskamerconcert van Illuminine in Gent.

– Vrijdag 13 maart 7.30 u. – 8.30 u.: Slaapwagon op een traject tussen 2 Vlaamse steden. We delen slaapmaskers uit.

– Afsluiter vrijdag 13 maart 12.30 u. – 13.30 u.: prof. dr. Johan Braeckman doet een dutje in de etalage van Boekhandel Walry in Gent