23 aanhoudingen in drugsnetwerk tussen Belgie en Nederland

wiet23 aanhoudingen in België en Nederland. Federale en lokale politie werken samen met Nederlandse politie en ontmantelen groot drugsnetwerk

Dendermonde, 06/03/2015. – De Belgische en Nederlandse Politie zijn er samen in geslaagd een Nederlandse cannabisdealer en zijn afnemersnetwerk op te rollen. De Nederlandse dealer liet via een koerier zijn klanten in België bedienen. Op 2, 3 en 4 maart zijn de Belgische en Nederlandse politiediensten tussengekomen en werden er 42 huiszoekingen uitgevoerd. Hierbij werden 40 verdachten opgepakt, waar van er 23 onder aanhoudingsmandaat geplaatst werden en 2 minderjarigen in Everberg werden geplaatst.

Start onderzoek
Eind maart 2014 startte het parket Oost-Vlaanderen (afdeling Dendermonde) een onderzoek naar de handel in cannabis. Aanleiding was een drugdossier waarbij een verdachte zijn cannabis telefonisch bestelde in Nederland en kort daarop thuis bevoorraad werd door een koerier. Er bleken aanwijzingen te bestaan dat verschillende Belgische klanten werden bevoorraad vanuit Nederland door een koerier die in opdracht van een Nederlandse bende op aanzienlijke schaal cannabis verkocht.

Verder onderzoek
Het parket gaf de opdracht aan de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen een onderzoek te voeren naar deze Nederlandse leverancier en
tal van Belgische afnemers. Door grondig speurwerk konden tientallen klanten geïdentificeerd worden. Deze afnemers betroffen voornamelijk ook dealers gelet op de grote hoeveelheden die ze aankochten bij de Nederlandse leverancier.

Gezien de drugs vanuit Nederland werden ingevoerd, werd een samenwerking uitgebouwd met het Ondermijningsteam van de Nederlandse politie, eenheid Zeeland-West-Brabant om ook de Nederlandse leveranciers te kunnen identificeren.

Uit dit onderzoek bleek dat de Nederlandse dealer een groot klantennetwerk had in België en de drugs liet bezorgen door een Belgische koerier. Het gaat dus over een groot netwerk van dealers die vanuit Roosendaal aangeleverd werden.

Tussenkomst op de dealer en afnemers
Op 02/03/2015 kon een bijzondere eenheid van de federale politie de Belgische koerier, een 47-jarige man uit Berlare, onderscheppen te Lokeren. In zijn voertuig werd 4.6 kg cannabis aangetroffen bestemd voor verschillende Belgische dealers.

Aansluitend op de arrestatie van de koerier voerden de Nederlandse politie in Roosendaal twee doorzoekingen in woningen en twee doorzoekingen in bedrijfspanden uit. Twee Roosendalers 25 en 35 jaar werden ter zake de Opiumwetgeving aangehouden. Een 28-jarige Roosendaler werd tijdens de
actie eveneens gearresteerd maar dan ter zake heling omdat bij hem in de woning diverse van diefstal afkomstige portemonnees met daarin bankpasjes werden aangetroffen. Er werd ruim zes kg cannabis aangetroffen. Tevens werd op vijf auto’s en ongeveer 12.500 euro beslag gelegd. Ook werd apparatuur aangetroffen om verpakkingen te kunnen vacuüm trekken. Daarnaast zijn in een van de bedrijfspanden een vijftigtal speelautomaten in beslag genomen. Hier wordt onderzoek naar gedaan in samenwerking met de Kansspelautoriteit in Den
Haag.

In nauwe samenwerking met de lokale politiezones Ninove, Lier, Hamme-Waasmunster, Oostende, Meetjesland-Centrum, Tielt, Geraardsbergen-Lierde, Westkust, Aalst, Lokeren, Klein-Brabant, Antwerpen, Sint-Niklaas en Berlare-Zele, die het onderzoek voeren naar de lokale dealers, vonden op 02/03, 03/03 en 04/03 huiszoekingen plaats bij de afnemers van de hoofddealer in Nederland.

In totaal werden bij deze actie 42 huiszoekingen uitgevoerd (38 in België, 4 in Nederland); hierbij werden 177 politiemensen ingezet.

Naar aanleiding van deze actie werden voor België en Nederland samen:
– 40 personen opgepakt waarvan 2 minderjarigen; hiervan werden er in België 20 en in Nederland 3 onder aanhoudingsmandaat geplaatst . De twee minderjarigen werden in Everberg geplaatst.
– 16 kg cannabis in beslag genomen, alsook andere drugs (XTC, speed,…)
– 150.000 euro cash geld in beslag genomen, als ook luxegoederen en juwelen.
– 6 auto’s in beslag genomen.

Dit resultaat was slechts mogelijk door de positieve samenwerking tussen de Nederlandse en Belgische politiediensten en het Openbaar Ministerie / Officier van Justitie. Hierdoor kon er niet alleen tussengekomen worden op onderliggende netwerken in België maar werd ook de Nederlandse hoofdleverancier opgepakt.

De actie sluit daarom ook goed aan bij de bredere aanpak van de Belgische politiediensten alsook van de Taskforce Brabant-Zeeland in Nederland om als overheid de ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen. Iedere interventie raakt en verstoort dit soort criminele samenwerkingsverbanden.

Bron: polfed-fedpol