...

Reclameronselaar nu ook strafrechtelijk veroordeeld

UnizoXL Media en CCV nu ook strafrechtelijk veroordeeld zegt Unizo in een mededeling.

“Deze ochtend viel het doek in het strafrechtelijk proces tegen reclameronselaar XL Media/CCV. Zowel de bedrijven als de zaakvoerders erachter zijn veroordeeld tot geldelijke boetes van 90.000 euro voor respectievelijk XL media en de zaakvoerder en 7.250 euro voor respectievelijk CCV en de zaakvoerder. Volgens de rechter maakten ze zich schuldig aan oplichting, poging tot oplichting en inbreuk op de wet marktpraktijken.”

UNIZO voert al jaren strijd tegen XL Media/CCV en zette ook mee het proces in gang. UNIZO is uiteraard zeer tevreden. “Dit vonnis pakt zowel de bedrijven als de personen achter de bedrijven aan. Hiermee komt eindelijk een einde aan de malafide reclameronseling waaraan heel wat ondernemers ten prooi vielen”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. De ondernemersorganisatie ziet in de veroordeling ook het bewijs dat ten strijde trekken tegen malafide reclameronselaars wel degelijk werkt. UNIZO heeft doorheen de jaren meerdere processen aangespannen tegen reclameronselaars. De ondernemersorganisatie gaat nu bekijken op welke manier de getroffen ondernemers een vergoeding kunnen krijgen.

Meerdere jaren gaf XL Media/CCV (Call Center Vlaanderen), met publicaties als ‘De Infogids’ en ‘De Regiogids’ zich uit als bedrijvengids in opdracht van officiële organisaties, zoals de gemeente, om ondernemers zo een betalende advertentie te ontlokken. De ondernemer dacht dus dat hij een advertentie kocht in een infobrochure van de gemeente, maar dat klopte niet. Wie tekende, hing vast aan een duur contract voor meerdere jaren.

Vordering tot staking
Eerder al werd een vordering tot staking in het voordeel van UNIZO beslecht. Die vordering zorgde ervoor dat het bedrijf XL Media zijn publicaties op straffe van dwangsom niet langer mocht uitbrengen. Een tweede gevolg van het vonnis is dat ondernemers hun openstaande schulden bij het bedrijf niet meer moesten betalen.

Europese aanpak
Het probleem van reclameronselaars blijft niet tot België beperkt. UNIZO herhaalt haar oproep aan de Europese Commissie om met een voorstel naar buiten te komen dat reclameronselaars aan banden legt, zoals dat beloofd was.

Bron: Unizo