...

Openingsuren: Winkels langer openhouden geen prioriteit

winkelstratenWinkels langer openhouden heeft geen prioriteit, er zijn nu al openingstijden mogelijk van 5u tot 20u of 21u

Open VLD wil langere openingstijden voor winkels mogelijk maken. Voor de partij is het een absolute prioriteit. Consumenten de mogelijkheid geven om na de kantooruren te winkelen of het haar te laten kappen, samen met de ‘vrijheid’ voor handelaars zijn voor de partij belangrijke drijfveren. UNIZO schaart zich in geen geval achter het voorstel. De ondernemersorganisatie wijst op de huidige regels rond openingstijden die nu al winkelen of een kappersbezoek na de kantooruren perfect toelaten. Bovendien is het nu al mogelijk om 15 dagen per jaar een koopavond met langere openingstijden te organiseren, in tegenstelling tot wat het wetsvoorstel insinueert. Ook is de wetgeving enkel van toepassing op handelszaken die goederen verkopen.

Ondernemingen die diensten aanbieden, zoals fitnesszaken, kappers, frituren, horecazaken, kunnen nu al andere openingsuren hanteren en later open zijn. Toeristische centra en alle badsteden aan de kust, vallen evenzeer buiten de huidige wetgeving. “De mogelijkheid is er nu al meer dan voldoende, maar ze wordt nauwelijks benut. Net omdat er geen vraag naar is. Er is geen enkele reden om de wetgeving te veranderen”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

Ondernemers zijn geen vragende partij. Uit een rondvraag van UNIZO blijkt dat ruim 6 op 10 ondernemers liever niet meedoet aan een koopavond. De ondernemersorganisatie wijst er ten slotte op dat langere openingstijden niet noodzakelijk leiden tot meer inkomsten voor de ondernemer. “Consumenten kopen niet meer, ze spreiden hun aankopen gewoon meer in de tijd. De kosten die een handelaar moet maken om langer open te zijn, wegen totaal niet op tegen de inkomsten”, aldus UNIZO. De ondernemersorganisatie herinnert ook aan de huidige arbeidswetgeving. Een werkgever mag principieel geen werknemers tewerkstellen tussen 20 uur ’s avonds en 6 uur ’s morgens. Naast de wet op de openingstijden, zou dan ook de arbeidswetgeving compleet moeten hervormd worden.

De huidige wet laat toe om van maandag tot en met donderdag open te zijn van 5u tot 20u. Op vrijdag en werkdagen die een wettelijke feestdag voorafgaan, kan dat van 5u tot 21u.