...

HoGent start opleiding rond fondsenwerving

hogentHoGent start opleiding rond fondsenwerving

Op 27 januari ging de eerste basisopleiding ‘private fondsenwerving’ aan de HoGent van start. In deze basisopleiding kregen veertig deelnemers alle nodige kennis om een eerste fondsenwervingsplan op te stellen en werd er heel wat informatie uitgewisseld rond de aanpak van fondsenwerving. Bij de opleiding kregen de deelnemers ook een handleiding waarin de resultaten van het onderzoek ‘Fondsenwerving in België: een analyse’ tot een praktisch bruikbaar geheel verwerkt zijn. Twee derde van de deelnemende organisaties gaat daarmee aan de slag en komt volgende maand terug met een fondsenwervingsplan om verder gecoacht te worden.

Deze opleiding is het sluitstuk van het onderzoek ‘Fondsenwerving in België: een analyse’, dat uitgevoerd werd door de HoGent in samenwerking met KULeuven en de Fundraisers Alliance. In dat onderzoek werd gekeken hoe Belgische organisaties fondsenwerving aanpakken. In tegenstelling tot eerdere onderzoeken, die vooral keken waarom mensen aan organisaties geven, werd in dit project onderzocht hoe organisaties mensen kunnen aanzetten om te geven en welke tools ze kunnen gebruiken om fondsenwerving (verder) uit te bouwen.

Door de economische crisis en de dalende subsidies moeten non-profitorganisaties hun inkomstenbronnen diversifiëren. Ze willen onafhankelijker zijn van de overheid en zetten daarom steeds vaker in op private fondsenwerving. Voor vele Belgische bedrijven is fondsenwerving een relatief nieuw fenomeen. De knowhow rond het thema is dan ook schaars en wordt momenteel vaak uit het buitenland gehaald. Maar daar zijn de maatschappelijke omstandigheden anders, waardoor de vergelijking vaak mank loopt. Deze basisopleiding en handleiding willen organisaties net op dat vlak helpen door hen op weg te zetten om hun fondsenwerving te professionaliseren.

En dat de nood daaraan hoog is, was ook te merken aan het aantal inschrijvingen. De opleiding was bijna onmiddellijk volzet en er is nu al een wachtlijst voor de volgende opleiding. Wie interesse heeft voor de basisopleiding kan een mail sturen naar onderzoek.fondsenwerving@hogent.be. Wie graag de praktische handleiding wil bekijken, kan surfen naar http://fbo.hogent.be/nieuws-en-info/agenda/conferentie-fondsenwerving-in-belgie-een-analyse/.