...

Onderwijs – 1 miljoen euro voor Bednet

lenteonderwijsHilde Crevits verviervoudigt budget Bednet – (1 miljoen euro voor Bednet)

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits voorziet vanaf dit jaar in ruim 1 miljoen euro voor Bednet. Dat is vier keer meer dan nu het geval is. Bednet zorgt ervoor dat langdurig zieke kinderen tijdens hun afwezigheid de lessen volgen via het internet. Zo blijven ze in contact met hun leerkrachten en klasgenoten. Vanaf 1 september dit jaar heeft elk langdurig ziek kind via Bednet recht op dit soort onderwijs. Bednet ontving vandaag uit handen van minister Crevits en Europees parlementslid Ivo Belet de Prijs voor het Europees Burgerschap.

Bednet vzw maakt het in Vlaanderen mogelijk om via een technologisch systeem, langdurig zieke kinderen en jongeren van thuis uit simultaan lessen te laten volgen en actief te laten participeren aan het onderwijsgebeuren. Zo wordt de leerachterstand beperkt en kan zittenblijven zo veel mogelijk vermeden worden.

Bednet vzw verzorgt het hele proces: materieel voorzien en onderhouden, zorgen voor internetverbinding tussen de klas en de leerling indien nodig, innoveren van materiaal en software. Via een gesloten systeem op het internet, volgt de leerling actief de lessen: antwoorden, toetsen maken, spreekbeurten, groepswerk, … Naast de meer praktische kant van het SIO (synchroon internetonderwijs) biedt Bednet ook inhoudelijke ondersteuning, onder meer over hoe onderwijs aan zieke jongeren op afstand aanpakken.

Synchroon Internetonderwijs is sinds 23 april 2014 structureel ingebed in onze regelgeving. Hiermee krijgen, vanaf 1 september 2015, langdurig zieke kinderen recht op synchroon internetonderwijs. De Vlaamse overheid werkt hiervoor samen met Bednet vzw.

Voor 2015 voorziet Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits in ruim 1 miljoen euro voor de werking van Bednet vzw, om tegemoet te kunnen komen aan de vele aanvragen.

In Wetteren overhandigde Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits vandaag de prijs voor het Europees Burgerschap 2014 aan Bednet. Bednet is één van de 47 projecten in de hele Europese Unie die in 2014 de prijs mogen ontvangen. De kandidatuur van Bednet voor de prijs van het Europees Burgerschap 2014 werd voorgedragen door Europarlementslid Ivo Belet.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Bednet bewijst al jaren haar waarde. De toekenning van de prijs voor het Europees Burgerschap bekroont haar werking. Vanaf 1 september wordt internetonderwijs voor langdurig zieke kinderen via Bednet een recht. Voor dit jaar maken we daar 1 miljoen euro voor vrij. Een beduidend hoger bedrag dan voorheen.”