...

Gentenaars klinken op nieuwe jaar

stadshalGentenaars klinken op nieuwe jaar. Deze voormiddag organiseerde de Stad Gent van 11 tot 13 uur de traditionele nieuwjaardrink, voor het eerst onder en rond de Stadshal.

Naar aanleiding van het ontstaan van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, 200 jaar geleden, kleurde de Nieuwjaarsdrink oranje. DJ-duo Marcel & Vicky, voor de gelegenheid gekleed in Belgische en Nederlandse kleuren, zorgde voor de ambiance met sfeermuziek met een Belgische en Nederlandse knipoog. Presentator en Gentenaar Jan Matthys ging met Nederlander en stand-upcomedian Lambert-Jan Koops, een moppen-battle aan. En speciaal voor de Nederlanders, westfluuten en anderen die zijn blijven plakken in Gent werd de tekst van ’t Spelleke van Drei Kluite van Pierke Pierlala dit jaar ook in het AN opgenomen in de brochure. Voor deze 16de editie werd er extra aandacht aan kindvriendelijkheid besteed.

Extra aandacht naar kinderen en jeugd

Er werd een kindvriendelijke zone voorbehouden op de Botermarkt, weg van de grote drukte van feestvierende volwassenen. In de kinderzone werden 2 kinderbars, met uitsluitend non-alcoholische dranken geplaatst. Eén van de bars werd versierd door leerlingen uit verschillende Gentse scholen, tijdens een crea-atelier onder leiding van Katrien Perquy, kunstenares in de grafische vormgeving. De tweede bar werd beschilderd door kinderen van de leefschool de Oogappel.

Driek De Draak, de mascotte van de Jeugddienst en twee jonge circusartiesten stonden in voor de animatie en gewaagde acrobatie.

Kinderen met vlinders in de buik konden hun gevoelens kwijt, in een tekening of liefdesbrief tijdens de workshop ‘Love Letters’ i.s.m. MSK. De tekening of brief werd met een ballonnetje verstuurd. Mensen die een ballon vinden en reageren op de oproep aan de ballon, winnen een ticket voor de tentoonstelling ‘Love Letters’ in het MSK. Het kindje wiens ballon het verst vliegt krijgt ook nog een cadeautje.

Alle Gentse kinderen werden eind 2014 opgeroepen om een nieuwjaarsbrief te schrijven aan alle Gentenaars. Winnares Zoë Dobbelaere, 10 jaar, las haar brief, onder het goedkeurend oog van de burgemeester, trots aan de Gentenaars voor.

Enkele cijfers
Op het plein stonden 16 drankchalets, 60 statafels en 16 schenktafels.

Er werden 32.000 gratis drankjes geschonken, 17.000 non-alcoholische (frisdrank, water, fruitsap, koffie, thee, warme chocomelk) en 15.000 alcoholische (pils, Gruut blond, Glühwein, witte wijn).

Ivago en Stad Gent stelden voor de drankbedeling 13.000 herbruikbare bekers ter beschikking.

Er werden 3.000 programmaboekjes uitgedeeld.

Een afvalteam van 20 jongens/meisjes van de Chiro Lourdes, onder leiding van Ivago, zorgde voor de inzamelingen van alle bekers en de opkuis van de evenementenzone.

Meer dan 400 bloemen en planten werden door de Groendienst gebruikt voor de decoratie van het plein.

Schepen van cultuur, toerisme en evenementen Annelies Storms: “zoveel Gentenaars die samen klinken op het nieuwe jaar maakt van mij een erg gelukkige schepen”