...

PVDA wil niet weten van betalend containerpark

vuilPVDA wil niet weten van N-VA-voorstel betalend containerpark

Op vraag van de N-VA zal minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Schauvliege steden en gemeenten waar inwoners nog steeds gratis met hun grofvuil terecht kunnen op het gemeentelijk recyclagepark tot de orde roepen. De PVDA is niet te spreken van deze demarche, en wijst op een forse toename van het sluikstort sinds de gratis ophaalrondes afgeschaft werden in 2008. De PVDA vraag het grof vuil opnieuw 4 keer per jaar gratis op te halen en containerpark ook gratis toegankelijk te maken voor nieuwe Gentenaars en studenten.

“Hallucinant”, zo noemt provinciaal PVDA-voorziter Tom De Meester de eis van N-VA om containerparken overal betalend te maken. “De N-VA werpt zich graag op als een anti-belastingpartij, maar toont hier haar asociale karakter.” Gentenaars moeten gratis terecht kunnen in een recyclagepark om hun grofvuil te kunnen sorteren.

De N-VA beweert in haar persbericht dat er ‘geen verband is’ tussen de afbouw van gratis grofvuilophaling en meer sluikstorten. Het tegendeel is waar: in 2008 worden de gratis ophaalrondes afgeschat en het gratis beurten containerpark verminderd. De gevolgen zijn onmiddellijk voelbaar: sinds 2009 zien we jaarlijks een forse stijging van de tonnages opgehaald sluikstort door IVAGO.

“Hoewel het opgehaalde sluikstort de afgelopen jaar in de Arteveldestad vertienvoudigde, wil de N-VA daar nu nog een schepje bovenop doen door de toegang tot het containerpark betalend te maken.”, reageert Tom De Meester. “Als de N-VA haar zin krijgt, worden de bewoners op kosten gejaagd en zal het sluikstort nog verder toenemen.”

In de gemeente Zelzate voert de PVDA al jarenlang campagne voor een gratis containerpark. Daar maakte een meerderheid van VLD, N-V-A en CD&V in mei 2014 een einde aan het gratis containerpak, dat jarenlang het sluitstuk was van een afval- en sorteerbeleid in de gemeente. Tegen deze beslissing haalde de partij niet minder dan 1500 handtekeningen op.

Ook in Gent beroert het containerpark de gemoederen. Samen met een aantal buurtbewoners uit Sint-Amandsberg, lanceerde de PVDA vorig jaar een petitie waarin het stadsbestuur wordt opgeroepen om onder andere het grof vuil opnieuw 4 keer per jaar gratis op te halen en containerpark ook gratis toegankelijk te maken voor nieuwe Gentenaars en studenten.

De PVDA roept Gents milieuschepen Tine Heyse (Groen) op om niet mee te stappen in de liberale logica van de Vlaamse regering. “Gentenaars hebben recht op een propere en aangename gemeente. Wie zijn grofvuil wil sorteren, moet zonder kosten terecht kunnen in een containerpark in de buurt én met ruime openingsuren. Het is de taak van de stedelijke overheid om daarin te investeren.”