...

Wat brengt BATIBOUW 2015

batibouwWat brengt BATIBOUW 2015? Een blik vooruit op België’s grootste bouw- en verbouwbeurs

Op een druk bijgewoonde persconferentie stelde BATIBOUW-organisator Geert Maes deze namiddag de thema’s, evenementen en toekomstige blikvangers van de editie 2015 voor. Het aftellen naar de 56ste BATIBOUW is dus begonnen. Van donderdag 26 februari tot en met zondag 8 maart 2015 opent ’s lands grootste en belangrijkste beurs in de bouw-, renovatie- en woonsector opnieuw de deuren. Bijna 1.000 exposanten stellen er hun meest innovatieve producten voor, waardoor alle paleizen van Brussels Expo gevuld zullen zijn.

Als men elk Heizelpaleis als een beurs ziet, kan men zelfs spreken van 12 complete beurzen, elk met hun eigen thema; van ruwbouw over sanitair tot verwarming en domotica. Zowel wie het groots ziet en een ambitieus nieuwbouw- of renovatie-project wil aanvatten, als wie bijvoorbeeld gewoon op zoek is naar een upgrade van de keuken of badkamer, kan op BATIBOUW terecht. Op de beurs is er met andere woorden voor elk wat wils, in welke fase van zijn of haar project de bezoeker ook zit.

1. Thema’s

Drie thema’s zullen als rode draad doorheen de beurs lopen: ‘Start to renovate’, kostenoptimaal bouwen en het digitale huis.

• ‘Start to renovate’

Eén van de belangrijkste evoluties in de Belgische bouwwereld is ongetwijfeld de gewijzigde verhouding tussen nieuwbouw en renovatie, waarbij renoveren steeds meer de wind in de zeilen heeft. Eén van de grootste voordelen van renovatie is dat de werken in de tijd kunnen worden gespreid, zodat met een beperkter budget al meteen de meest essentiële zaken kunnen worden aangepakt. Men hoeft dus niet alles in één keer te doen, er gewoon aan beginnen is de boodschap!

Bovendien is de tendens richting meer renovatie bijzonder interessant in het kader van de Europese, federale en regionale ambitie om het energieverbruik van woningen stevig aan te pakken. Want net in bestaande woningen is inzake energiezuinigheid de grootste winst te halen.

Opvallend in deze context is ook de nieuwe Ecodesign richtlijn die Europa op 26 september 2015 invoert. Simpel gezegd past Ecodesign het bestaande concept van de energielabels toe op een breder gamma aan energieverbruikende apparaten: van de koelkast en diepvriezer over de verlichting tot de verwarming en warmtepomp. De consument wordt zo beter geïnformeerd en kan systemen makkelijker met elkaar vergelijken. Een ander direct gevolg van deze nieuwe regelgeving is de eis voor een hoger minimumrendement voor de verwarmingsinstallaties. Dit betekent in de praktijk dat men geen systemen meer kan kopen die minder presteren dan condensatieketels op aardgas of stookolie. Technieken zoals de warmtepomp blijven natuurlijk wel een optie. In Paleis 10 en 12 op BATIBOUW kan men er alles over ontdekken.

• Kostenoptimaal bouwen

Investeringen in energiebesparing hebben hun meerwaarde voldoende bewezen, maar hoe zet men zijn budget het beste in? Met welke keuzes van nu zal men in de toekomst nog tevreden zijn? Om de juiste beslissingen te maken, is een kosten-batenanalyse cruciaal.

Alle kosten en baten samen vormen de basis om de totale actuele kost te bepalen. Om deze te berekenen, moet men rekening houden met de bouwkost (initiële investering om de woning te bouwen), maar onder meer ook met de inkomsten uit premies, belastingverminderingen en kosten en uitgaven voor energieverbruik, en dit voor een periode van 30 jaar (Europees afgesproken looptijd). Eén van de grote uitdagingen is dus het vinden van de juiste combinatie van isolatie, luchtdichtheid, ventilatie en verwarming.

Een voorbeeld: naarmate men meer isoleert, daalt het energieverbruik. En dit tot een bepaald punt, waar de daling van het energieverbruik de meerkost van het isoleren niet meer compenseert. Dit punt ligt voor elke woning anders, dus hier hebben architect en aannemer een belangrijke rol te spelen! Wie op zoek is naar tips en informatie kan terecht in Paleis 8 en in het Adviespaleis op BATIBOUW.

• Het digitale huis

Recepten raadplegen op internet vanuit de keuken. Documenten printen ongeacht waar men zich ook bevindt in huis, zonder met kabels te moeten prutsen, het is allemaal niets nieuws. De technologie heeft onze huizen al langer in mini-netwerken veranderd. Maar toch: you ain’t seen nothing yet! Sneller dan we denken zullen woningen dankzij apps en digitaal verbonden toestellen steeds intelligenter worden, denk maar aan een koelkast die zelf bijhoudt welke producten hun houdbaarheidsdatum dreigen te overschrijden.

Een ander mooi voorbeeld van deze ‘intelligente revolutie’ is de Nest Thermostaat, een slimme warmteregelaar die het gedrag van de bewoners ‘leert’. De eerste paar keer zet men de thermostaat nog handmatig aan en uit, maar na een tijdje heeft de thermostaat een profiel gemaakt van de dagelijkse routine van de bewoners, en speelt daar dan ook op in.

Apple lanceerde in 2014 dan weer HomeKit. Met HomeKit bedient men slimme apparaten in huis vanaf de iPhone of iPad. HomeKit is geen losse app, maar een oplossing waarmee ontwikkelaars ondersteuning in hun eigen producten en apps kunnen inbouwen. Een smart home-app kan op deze manier je verlichting, verwarming en andere apparatuur bedienen.

2. Evenementen

De vele evenementen, seminaries en persconferenties die tijdens BATIBOUW worden georganiseerd zorgen naar goede gewoonte voor de nodige animo en interactiviteit, en dat zal dit jaar niet anders zijn.

• Sessies betaalbaar (ver)bouwen

De sleutel tot het succes van een (ver)bouwproject? Een goed zicht op het financiële plaatje. Vanaf 28/02 worden in de Conference Room in Paleis 5 dagelijkse informatiesessies gehouden rond het thema betaalbaar (ver)bouwen. Er wordt onder meer ingezoomd op de volgende vragen: Hoe evolueren de vastgoedprijzen? Welke impact heeft de aanpassing van de woonbonus? Hoeveel kost dat nu eigenlijk: bouwen en verbouwen? Wat verandert er qua premies? En staan de leningen nu echt historisch laag ? Let wel, vooraf inschrijven via www.livios.be/batibouw is noodzakelijk.

• BATIBOUW Dreamfactory

Verbouwers die inspiratie willen opdoen of hun ideeën aan een professionele mening willen toetsen, kunnen terecht op de BATIBOUW Dreamfactory. Mits voorafgaande afspraak en een bijdrage van € 50 kunnen geïnteresseerden een 50 minuten tellende sessie in het Adviespaleis boeken. Architecten staan klaar om op basis van meegebrachte plannen en foto’s de (ver)bouwers in spé te adviseren. Inschrijven kan vanaf februari op www.dreamfactory.be.

• Batifaçade

Ter gelegenheid van BATIBOUW wordt de mooiste gerenoveerde gevel van België in de bloemetjes gezet. Particulieren die willen deelnemen aan deze ‘missverkiezing voor gevels’, konden hun project uploaden via www.batifacade.be. Eind januari 2015 kiest een professionele jury uit al de inzendingen een shortlist met tien projecten. Hierna kan het online stemmen beginnen. Deze online stemmen bepalen wie er tijdens de prijsuitreiking op BATIBOUW (op 4 maart 2015) naar huis gaat met de publieksprijs. Verder verkiezen ook nog een architecten- en persjury een project uit de lijst. Vanaf 28 februari wordt de volledige shortlist voorgesteld in de Astridhal.

• Vlieg: droomplekjes van en voor kinderen

Schatten van Vlieg, de zomeractie voor families van CultuurNet Vlaanderen, stond dit jaar in het teken van architectuur en ruimtebeleving. Kinderen werden uitgedaagd om hun eigen droomplek te bedenken en uit te werken. Hieraan werd een ontwerpwedstrijd gekoppeld. Een jury koos vijf straffe droomplekken die door Bulk architecten op kindermaat worden gebouwd en worden tentoongesteld op BATIBOUW 2015. Het architectenbureau Bulk creëert samen met gemotiveerde studenten architectuur deze droomplekken op een schaal die toelaat dat de kinderen er zelf in passen, en dit met de nodige aandacht voor ecologie en duurzaamheid. Deze droomplekken op schaal worden in primeur gepresenteerd op Batibouw in het Adviespaleis.

• Innovation Gallery

BATIBOUW wordt dit jaar opgeluisterd met een unieke ‘Innovation Gallery’. Gedurende de hele beurs zal in het Adviespaleis een selectie van de grootste productnieuwigheden van BATIBOUW 2015 te bewonderen zijn. Een zone dus waar de bezoeker op één plaats de meest vooruitstrevende nieuwigheden kan ontdekken.

• Awards

BATIBOUW is ook het decor van een aantal prestigieuze prijsuitreikingen, denk maar aan de Communication Awards (donderdag 26 februari), de ECO Award (datum TBC) en de Belgian Building Awards (woensdag 4 maart).

• Concept & Build for Students

Op Concept & Build for Students, dat plaatsvindt op 4 maart 2015, zullen Paola Viganò van Studio Secchi-Viganò en Bas Smets van Bureau Bas Smets studenten architectuur, interieurarchitectuur en design toespreken. Na de conferentie krijgen de studenten de kans om nader kennis te maken met de verschillende Concept & Build exposanten, in de foyer van het Auditorium 2000.

• BouwForum

Het BouwForum van de Confederatie Bouw vindt plaats op de eerste professionele dag van BATIBOUW, op 26 februari 2015 in Auditorium 2000.

• Build-IT

Build-IT, het enige platform voor ICT-diensten die zich op de bouwsector richten, ontwikkelde in de loop der jaren een sterke eigen identiteit. Het is een echte beurs-in-een-beurs, die een specifieke maar tegelijkertijd ook steeds uitgebreidere doelgroep aanspreekt. Op 26 en 27 februari 2015 kan de professionele bezoeker die een BATIBOUW-ticket heeft Build-IT gratis bezoeken.

Voor een volledig overzicht van deze en de vele andere evenementen die op BATIBOUW worden georganiseerd, raadpleeg de evenementenkalender op www.batibouw.com. Deze kalender wordt geregeld geüpdatet.

3. BATIBOUW maakt het bezoekers makkelijk

• Registratie

Particuliere bezoekers worden vriendelijk verzocht zich online te registreren. Dit zorgt voor een beetje extra werk, maar die tijd wint men heel snel terug op de beurs zelf. Na registratie krijgt men immers een PDF met een barcode die geldt als toegangsbewijs. Aan de ingang van BATIBOUW zullen badgehouders worden uitgedeeld, en het volstaat dat de op voorhand geprinte – en eenvoudig plooibare – PDF daarin wordt gestopt. De bezoeker die op BATIBOUW zijn gegevens wil achterlaten bij een exposant kan dan eenvoudigweg zijn of haar barcode laten scannen. Alle particuliere bezoekers die zich online inschrijven via www.batibouw.com kunnen van dit systeem gebruik maken. De exposant kan de scan uitvoeren via een speciale app op zijn of haar smartphone, waardoor het gebruik van een scanner overbodig wordt.

Voor de professionele bezoeker verandert er niets. Ook hij of zij registreert zich op voorhand en stopt de uitgeprinte PDF in de op de beurs aangeboden badgehouder. Dankzij deze focus op efficiëntie gaat BATIBOUW de strijd aan met files aan de ingang, én zorgt men er voor dat de doorstroom van gegevens naar de exposanten op een gebruiksvriendelijke manier kan gebeuren.

• BATIBOUW APP

Bezoekers van BATIBOUW kunnen niet alleen op de website terecht om hun beursbezoek voor te bereiden, want er staat ook een handige gratis app voor tablet en smartphone ter beschikking, waarop men eenvoudig het beursplan, de catalogus en nog veel meer kan raadplegen.

• BATIBOUW Home Deals

De BATIBOUW Home Deals beantwoorden duidelijk aan een door bezoekers vaak gestelde vraag: welke kortingen bieden exposanten zoal aan op BATIBOUW? Wie het antwoord wil kennen zal in aanloop van de beurs kunnen surfen naar www.batibouw.com en kunnen doorklikken op ‘Home Deals’. Op BATIBOUW zelf wordt aan de ingang een handig chequeboekje uitgedeeld, waarin deze kortingen nog eens te vinden zijn, handig gerangschikt per Paleis.

• BATIBOUW Folderservice

Het hele jaar door kunnen geïnteresseerden bovendien heel wat brochures van BATIBOUW-exposanten downloaden via de website van BATIBOUW, www.batibouw.com. Het grote aantal aanvragen die de exposanten elk jaar krijgen wijst erop dat dit voor de consument een bijzonder handige manier is om zich te informeren, én om een bezoek aan BATIBOUW nog beter voor te bereiden!

• Bouwen € Besparen

BATIBOUW zet zijn schouders mee onder het boek Bouwen € Besparen, dat uitgegeven wordt door Lannoo en rond de beurs zal verschijnen. Via 101 praktische vragen en antwoorden biedt het een schat aan informatie. De pittige tekeningen van cartoonist Lectrr maken er een origineel en vlot leesbaar geheel van.

Praktische informatie

Tickets zijn te bekomen via de website www.batibouw.com. De barcode op de online gekochte tickets kan door exposanten worden gescand, wat het makkelijker maakt om contactgegevens door te geven.

Plaats: Brussels Expo – Belgiëplein 1 – 1020 Brussel

Openingsuren en -dagen:

Professionele dagen: Donderdag 26 februari 2015 van 10u00 tot 18u30
Vrijdag 27 februari 2015 van 10u00 tot 21u00 (nocturne)

Groot Publiek: Van zaterdag 28 februari tot en met zondag 8 maart 2015 van 10u00 tot 18u30
Donderdag 5 maart van 10u00 tot 23u00 (nocturne)

Paleizen: Alle paleizen

Inkomprijs:

Groot Publiek: Tickets: € 12,50/dag
Tickets online: € 10,50/dag (of € 13/dag met catalogus)
Kinderen tussen 6 en 12 jaar: € 6/dag
Kinderen onder 6 jaar: gratis

Vaklui: Toegangsticket professionele dagen: € 40. Leden van Bouwunie, Confederatie Bouw en de Orde van Architecten krijgen een badge die hen toegang verschaft op donderdag 26 én vrijdag 27 februari of, indien de badge niet tijdens de professionele dagen wordt gebruikt, één groot publieksdag naar keuze. Overige professionelen krijgen veelal hun tickets aan via hun vaste leverancier.

Combitickets verkrijgbaar met NMBS (B-Dagtrip), vanuit eender welk Belgisch station.