...

Gezamenlijke controle Douane-politie met ANPR-camera

politie13.560 voertuigen gecontroleerd tijdens gezamenlijke controle Douane-politie met ANPR-camera

Op woensdag 14 januari hebben de federale politie en de Douane de krachten gebundeld en een gezamenlijke controleactie gehouden met gebruik van nummerplaatscanners. Die actie vond plaats tussen 14 en 18 uur aan de grensovergang in Rekkem (West-Vlaanderen), richting België.

De nummerplaatscanners zijn van de Douane en werden voor het eerst samen met de politie ingezet. Deze nieuwe synergie tussen politie- en douanediensten zal leiden tot een nog meer efficiënte controle van de voertuigen.

Tijdens de actie werd de scanapparatuur van de douanediensten, voor de duur van de actie, gelinkt zijn aan de eigen gegevensbestanden en aan de gegevensbestanden van de federale politie. De bediening van de scanapparatuur, de interceptie van de voertuigen en de afhandeling van de onderschepte voertuigen werd telkens door gemengde teams douane/politie uitgevoerd.

Resultaten van deze actie:

– aantal gecontroleerde voertuigen ANPR: 3.560

– aantal ‘hits’: 16

– aantal onderschepte voertuigen: 13

– geïnde penale boetes: 5 voor een bedrag van 4.356 €

– aantal afgenomen ademtesten: 17 (allen negatief)

– aantal processen-verbaal: 16 (15 verkeer = 1 gerechtelijk)

Sinds 2012 bestaat tussen de federale politie en de Douane een raamakkoord met als doel om de samenwerking tussen de beide diensten te optimaliseren. Een uitbreiding van dit raamakkoord laat nu ook toe om de automatische nummerplaatlezers (ANPR) van de douanediensten gezamenlijk in te zetten. Daardoor worden middelen en capaciteit optimaal ingezet en worden dubbele investeringen vermeden. De federale politie beschikt momenteel nog niet over mobiele ANPR-scanners.

Het is de bedoeling om in de toekomst deze gezamenlijke controleacties op geregelde tijdstippen te houden.

Bron: FOD Financiën