...

Werk je overgewicht weg

afvallen-720x340Werk je overgewicht weg. Een energiedip op het werk en grijpen naar een snoepreep of frisdrank: het gebeurt ons allemaal wel eens. 56 procent van de tussendoortjes die we kiezen, bevat te veel suiker, vet of calorieën. Ongezonde voeding zorgt, samen met onvoldoende beweging en stress, voor gewichtstoename. Met 15 nieuwe tips richt CM haar Kilootje minder-campagne dit jaar op een gezonde levensstijl op het werk.

Uit de Gezondheidsenquête van 2013 bleek dat de helft van de Vlamingen kampt met overgewicht (BMI hoger of gelijk aan 25). De oorzaken voor overgewicht zijn genoegzaam bekend: ongezonde voeding, te weinig beweging en stress. Zo eet slechts 29 procent van de Vlamingen de nodige twee porties fruit per dag en eet slechts 38 procent elke dag twee porties groenten.

Gezonde voeding blijkt zeker ook op het werk problematisch. Een bevraging van het studiebureau i-Vox wees uit dat van wie overdag een tussendoortje eet, 56 procent kiest voor een ongezond tussendoortje met te veel suiker, vet of calorieën. Het goede nieuws van die enquête was dat 62 procent van de werknemers wel bereid is om voor een gezonder alternatief te kiezen als het fruit gratis of goedkoper zou zijn, en dat 55 procent dit zou doen mocht het gezonde aanbod breder en toegankelijker zijn.

15 tips
CM ziet dan ook een verantwoordelijkheid voor zowel werknemers als werkgevers. Meer werkgevers zouden een gezonde levensstijl van hun medewerkers moeten promoten door te informeren, ongezonde voeding te ontmoedigen, gezonde maaltijden en tussendoortjes aan te bieden en beweging te stimuleren (zie ook de enquête en aanbevelingen van VIGEZ). Maar ook de medewerkers zelf kunnen hun overgewicht ‘wegwerken’. Daarvoor richt de Kilootje minder-coach zich dit jaar op de werkvloer, met 15 nieuwe richtlijnen om gezond de werk dag door te komen (zie bijlage). Zo raadt de coach mensen aan om rechtstaand te telefoneren of al wandelend te overleggen met collega’s.

Al meer dan 110.000 Vlamingen werken online aan hun gewicht via de Kilootje Minder-coach. Dat de coach werkt, bleek uit een wetenschappelijk onderzoek in 2011 met de steun van de Vlaamse overheid. Deelnemers aan de Kilootje minder-coach eten op termijn gezonder en bewegen meer dan mensen die zich niet laten coachen. Het resultaat is een duurzaam gewichtsverlies. Deelnemers boeken gezondheidswinst en een hogere levenskwaliteit. Uit de gezondheidseconomische evaluatie blijkt ook dat de investering in de coach zichzelf terugverdient en voor de ziekteverzekering zelfs kostenbesparend werkt.

Foto: cholesterol-verlagen.be