...

SMERIS met o.a. Pieter Embrechts, Axel Daeseleire en Filip Peeters

SMERIS op Pickx+

SMERIS met o.a. Pieter Embrechts, Axel Daeseleire en Filip Peeters. Elke zondag om 20u00 en herhalingen doorheen de week. SMERIS – de Nederlandse misdaadserie – volgt twee rechercheurs in Amsterdam. Theo Kamp, vertolkt door Jeroen van Koningsbrugge, is een doorwinterde politieagent die een niet alledaagse aanpak hanteert. Zijn partner, Willem Niessen, gespeeld door Dennis van de Ven, werkt juist graag volgens het boekje. Al van bij hun eerste zaak gaat het volledig mis. Door de impulsiviteit van Niessen en in een ondoordachte poging om een doorbraak te forceren, ontketenen de twee een heuse bende-oorlog. Doordat ze er zelf in verwikkeld geraken, moet het duo alles op alles zetten om de orde te herstellen.

Pieter Embrechts

Naast groot Nederlands talent, herkent de aandachtige kijker ook drie Vlaamse steracteurs. Filip Peeters speelt Heinrich Oelsen, Pieter Embrechts schittert als Guy Moliers en Axel Daeseleire geeft gestalte aan Thomas Mertens. Vlaams topacteur Pieter Embrechts is enthousiast dat de serie opnieuw op TV op Pickx+ te zien zal zijn. Dat dat op de Vlaamse beeldbuis is, maakt het extra speciaal. In het tweede seizoen geeft hij leven aan de meedogenloze Vlaamse maffiabaas, met Axel Daeseleire als zijn ‘hardhandige rechterhand’. SMERIS bestaat dit jaar exact 10 jaar. Pieter kijkt vol nostalgie terug op die tijd:

Een fijn weerzien

“Jeroen van Koningsbrugge is een vriend van mij. In een heel ver verleden hebben we samen in Amsterdam een theatervoorstelling van Jef Koens gespeeld. De zeer jonge Jeroen zat toen nog op de kleinkunstacademie en was een van de figuranten. We hadden zo een fijne klik dat we vrienden werden. Het was voor mij toen ook duidelijk dat hij bol stond van het talent en dat is later ook gebleken. In 2015 belde Jeroen toen ik op vakantie was. Hij was een serie aan het schrijven en vroeg of ik wou meedoen. Ik heb dan het scenario gelezen en het leek mij heel fijn om te doen. Het was een soort Vlaamse maffiabaas en ik heb het met veel plezier gespeeld.”

Axel Daeseleire

Voor de opnames moest Pieter dus heel vaak naar Nederland. Gelukkig had hij goed gezelschap tijdens de lange autoritten: “Axel Daeseleire was zo’n beetje mijn hardhandige rechterhand in SMERIS. Dat was een heel leuk weerzien. Axel zat in mijn klas op de toneelschool, dus wij hebben als jonge twintigers samen veel tijd doorgebracht. En dan is het heel tof om meer dan twintig jaar later elkaar weer tegen te komen en bij te praten over het leven en de liefde. Door ons weerzien kreeg Axel het idee om een reünie te houden. Uiteindelijk heeft hij een fantastische reünie op poten gezet in een fijn restaurant, met heel de klas.”

SMERIS met Axel Daeseleirz

De Vlaamse Maffiabaas

“Ik denk dat deze serie zich vooral onderscheid van anderen doordat Jeroen en Dennis een verleden hebben in comedy. Er werd heel veel humor verwerkt in de reeks. Jeroen was het geestig personage en Dennis was het personage dat graag grappen wilt maken maar het eigenlijk niet kan. Dat heeft iets heel ontwapenend. Mijn rol als maffiabaas was vooral heel spannend en intens. Maar het is zoals een koning spelen. Het zijn de mensen rond de koning die hem de koning maken.”

Het Succes

Ondanks dat SMERIS in Vlaanderen destijds geen groot succes kende, was het in Nederland enorm populair: “Kort na SMERIS zat ik in een langspeelfilm ‘instinct’, de debuutfilm van Halina Rein, met in de hoofdrol de bekende Nederlandse Carice van Houtem. Toen we na de opnames samen in een taxi zaten, herkende de taxichauffeur mij wel maar Carice helemaal niet. Hij herkende mij van mijn rol in SMERIS. Hij keek de hele rit in zijn achteruitkijkspiegel en zei ‘hé, jij bent die Vlaamse acteur en wat was jij goed man als die maffiabaas’. En toen zei hij tegen Carice ‘jij hebt wel geluk dat die vriend van jou zo een goeie bekende acteur is’. Wel grappig want ik ben in vergelijking met haar eigenlijk totaal niet bekend.”

Hoge muren

“Het is super fijn dat de reeks na 10 jaar terug te zien zal zijn. En in Vlaanderen dan nog wel. Hoe meer reeksen we kunnen delen, hoe beter. Er zijn duidelijke hele mooie reeksen in België die Nederland nooit halen en omgekeerd. Een tijdje geleden wist mijn Nederlandse manager niet eens dat Peter Van Den Begin een Belgische acteur is. Dus dat legt wel bloot hoe hoog de muur is tussen die twee landen.”

SMERIS met pistool in mond

Foto’s: Pick+