...

Vlaams Belang roept regering op om ‘Chat Control’ wetgeving niet goed te keuren

Chat ControlVlaams Belang roept regering op om ‘Chat Control’ wetgeving niet goed te keuren

Het Vlaams Belang roept de federale regering op om de voorgestelde ‘Chat Control’ wetgeving niet goed te keuren. Over dat voorstel wordt vandaag gestemd in Coreper, dat wetgeving voor de Raad voorbereidt. Het zou toelaten om op massale schaal chatberichten te gaan inlezen. “De huidige positie van de Raad is onaanvaardbaar, en leidt tot een vorm van totalitaire controle die zelfs regimes als China en Rusland doen schrikken”, aldus Kamerfractieleider Barbara Pas.

De wetgeving die poogt om gebruikersberichten te scannen om vermeend kindermisbruikmateriaal op te sporen, stootte van in het begin op kritiek. Vlaams Belang stelde vorig jaar al dat dit de deur opende naar een “totalitaire controlestaat”.

“Dit brengt de veiligheid en de rechten van de internetgebruikers volledig in gevaar”

In het Europees Parlement werd het voorstel uiteindelijk aangepast, zodat technologie doelgerichter zou worden gebruikt zonder de end-to-end encryptie die berichten versleutelt nutteloos te maken. Maar het finale voorstel, dat nu voorligt, is onvoldoende voor Vlaams Belang. Dat vinden ook verschillende privacyexperts die waarschuwen voor de gevolgen. Volgens hen zou deze massale scan van chatberichten de veiligheid en rechten van internetgebruikers volledig in gevaar brengen.

Applicaties voor het verzenden van berichten uitten ook al hevige kritiek op het voorstel. De applicatie Signal is van mening dat dit voorstel gebruikers in gevaar brengt, en zegt haar diensten niet langer te zullen aanbieden in Europa bij een goedkeuring. “Berichten moeten kunnen opgevraagd worden bij verdenking van ernstige misdrijven, volgens de gangbare procedures”, zegt Pas. “Deze massale scan is niets meer dan totalitaire controle van burgers.”

Onder het Belgisch voorzitterschap van de Raad, probeert men dit nog zo snel mogelijk goed te keuren. “Het is ondenkbaar dat een regering in lopende zaken beslissingen neemt die de privacy en rechten van burgers onherstelbaar beschadigt. Wij roepen de regering op de rechten van burgers te respecteren, en dus dit voorstel niet goed te keuren”, besluit Pas.

Afbeelding van antonbe via Pixabay