...

Meermens, stelt nieuwe single voor: ‘Ridder’

Meermens Ridder

Meermens stelt Ridder voor

Meermens, stelt nieuwe single voor: ‘Ridder’. Ridder’ is een nummer van Meermens (artiestennaam van Bram Verstappen) dat gaat over het mentale harnas dat we soms aantrekken om ons te wapenen tegen de boze buitenwereld, en hoe we dat harnas kunnen kwijt raken door aandacht te hebben voor elkaar. Het nummer werd live door Meermens gebracht op The Night of the Proms SE (de SE staat voor ‘Summer Edition’) in het bijzijn van onder andere Johnny Logan, Matteo Bocelli, Laura Tesoro, Peter Van de Veire, Mark King, Peter Vanlaet en Sandra Kim. Hierbij werd Meermens ondersteund door het Antwerp Philharmonic Orchestra onder leiding van Alexandra Arrieche, en het Fine Fleur Choir, in een arrangement van Dominique Vanhaegenberg. Omdat het lied erg goed onthaald werd door zowel het publiek als de andere artiesten, besloot Meermens de studio in te duiken en het nummer als single uit te brengen. De live-versie van op The Night of the Proms SE volgt later nog, inclusief live-video.

Meermens Ridder

Persoonlijk

Ridder ligt erg dicht bij hem als persoon. Hij schreef het nadat hij merkte dat hij steeds vaker op professioneel, maar ook op persoonlijk vlak, het gevoel had dat hij in een harnas begon rond te lopen. Vroeg of laat eist zoiets z’n tol, en dat kon hij ook aan den lijve ondervinden. Nog niet zo heel lang geleden moest hij op doktersadvies even alles ‘on hold’ zetten, vooraleer weer verder te gaan. In die periode merkte hij hoeveel warmte en liefde hij mocht voelen van familie, fans, vrienden en vriendinnen… en dat raakte hem erg diep. Dit gevoel (zowel de zwaarte als de aandacht) visualiseerde hij dan ook in de videoclip, omdat die warmte en liefde zo essentieel zijn.

Videoclip

Bij ‘Ridder’ hoort ook een bijzondere videoclip, waarvoor Meermens zich maar liefst drie dagen lang (!) in een harnas van 30-40 kilogram hees, bij zomerse temperaturen. ‘Alles voor de kunst’, sprak hij profetisch, waarna hij een week lang mank liep 😉 De opnames (die door Videowijzer en Belaeyfilmproductions werden gedraaid) zijn verschillende keren stil gelegd moeten worden omdat het gewicht en de temperaturen na soms 12 uur aan een stuk teveel werden. De videoclip werd dus een huzarenstukje waar Meermens bijzonder trots op is. De clip werd gedraaid op diverse locaties in De Haan en Brugge. Ook voor het artwork (gemaakt door Tineke’s Photography) liep Meermens al een hele dag rond in het harnas. Voor herhaling vatbaar? Wie weet 😉 ….

Productie van het nummer

De tekst en muziek werden geschreven door Meermens (Bram Verstappen) zelf. Het nummer werd opgenomen in de studio van Ward Snauwaert (die het nummer ook producete). Hij is ook te horen op enkele instrumenten in het nummer. De drum werd ingespeeld door Sam Bouckaert. De zang en de gitaar nam Meermens uiteraard zelf voor zijn rekening. Bovendien werden enkele elementen uit het live-arrangement van Dominique Vanhaegenberg bewaard, om zo de link met de live-versie te behouden. In bepaalde stukjes hoor je ook het Fine Fleur Choir meezingen, net zoals ze live deden. Toch verschillen de studio-opname en de live-versie voldoende om beide versies het luisteren waard te maken.

Tot slot nog dit…

Ik hoop dat mensen de warmte en liefde mogen voelen die ik in het nummer heb gestoken en de boodschap die ik meegeef met zich blijven meedragen. Hoewel die boodschap soms wat zwaarder lijkt, probeerde ik het geheel toch een zomerse en vrolijke toets te geven, zodat het toegankelijk mag zijn voor iedereen. Draag zorg voor elkaar, heb aandacht en vergeet niet graag te zien, dan worden we, geheel op onze eigen manier, allemaal wat ‘meermens’. En bovenal: Geniet van het nummer!” – Meermens (Bram Verstappen)

‘Ridder’, de nieuwe single van Meermens, kan u HIER beluisteren op alle grote streamingplatformen.