...

De ultieme gids voor waterverzachters: soorten en advies

Hydro@Home Hydrosoft 100M waterontharder

De ultieme gids voor waterverzachters: soorten en advies

Waterverzachters zijn een essentieel element voor een gezond huishouden. Ontdek de verschillende soorten waterverzachters en ontvang deskundig advies om de juiste keuze te maken voor jouw behoeften.

Soorten waterverzachters

1. Zoutgebaseerde waterverzachters

Zoutgebaseerde waterverzachters zijn ideaal voor huishoudens met hard water. Deze systemen gebruiken ionenwisseling om calcium en magnesium te verwijderen, waardoor je water zacht wordt. Deze waterverzachters gebruiken een kunstmatig hars (kleine bolletjes) beladen met natriumionen. Bij contact wisselen de natriumionen uit met de hardmakende calcium- en magnesiumionen in het water. Na verloop van tijd raakt het hars verzadigd en moet het worden geregenereerd. Hiervoor wordt een zoutoplossing (pekel) door het hars gespoeld, waardoor de onthardingswerking herstelt. Het calcium en magnesium wordt met de pekel afgevoerd. Dit type waterverzachter is zeer effectief. Zoutgebaseerde ontharders verwijderen bijna alle calcium en magnesium, wat sterk beschermt tegen kalkaanslag.

Ook hebben ze een lange levensduur: bij goed onderhoud gaat een zoutgebaseerde waterontharder jarenlang mee. De techniek van zoutgebaseerde waterverzachters op basis van ionenuitwisseling is een techniek die al lange tijd wordt gebruikt: de efficiëntie is goed vastgesteld en wetenschappelijk bewezen.

2. Waterontharder met CO2

Een waterverzachter op basis van CO2 resulteert in de omzetting van kalksteen naar het in wateroplosbare bicarbonaat. Hoewel deze waterontharders wat prijzig zijn vanwege de jaarlijkse  aanschaf van CO2-flessen, bieden ze het voordeel van geen zoutgebruik en vereisen ze weinig onderhoud. Dit komt doordat de waterverzachter geen regeneratieproces hoeft te ondergaan. Echter blijf je wel met de vervelende restant van kalk zitten, maar is dit nu in poedervorm en dus makkelijker te verwijderen van kranen en douchewand. Ook zijn CO2 waterontharders minder effectief bij zeer hard water (>30°fH). Voordeel is dat ze wel milieuvriendelijker zijn dan zoutgebaseerde waterverzachters.

3. Magnetische waterverzachters

Een magnetische waterontharder is een apparaat dat magnetische velden gebruikt om de calcium- en magnesiumionen in water te beïnvloeden. Doel is om kalkaanslag te verminderen of te voorkomen. De magneet creëert een magnetisch veld dat de calcium- en magnesiumionen in het water omringt. Dit zou de vorming van kalkkristallen verstoren, waardoor ze zich minder snel hechten aan oppervlakken en leidingen. Een magnetische waterverzachter is vaak de goedkoopste oplossing om jouw water te ontharder. Er is echter weinig wetenschappelijk bewijs dat magnetische waterontharders effectief zijn in het verminderen van kalkaanslag.

 

Bij het kiezen van een waterontharder is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de waterhardheid in jouw regio, de benodigde capaciteit van de ontharder, onderhoudsvereisten, jouw budget, plaatsingsmogelijkheden en andere  persoonlijke voorkeuren.