...

Wil je binnenkort beginnen met lenzen dragen? Dit is alles wat je moet weten

Wil je binnenkort beginnen met lenzen dragen

Wil je binnenkort beginnen met lenzen dragen? Dit is alles wat je moet weten

Draag je al een tijdje een bril en wil je graag de overstap maken naar naar lenzen, dan is dit uiteraard mogelijk. Er zijn natuurlijk wel een aantal zaken die je van te voren moet weten voordat je begint. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het dragen van lenzen, van de verschillende soorten lenzen tot hoe je ze moet onderhouden.

Contactlenzen kopen

Als je wilt beginnen met lenzen, dan moet je eerst een afspraak maken bij de opticien. Wanneer je eenmaal bent begonnen met contactlenzen, dan hoef je niet ieder keer naar de winkel te gaan. Tegenwoordig is online lenzen bestellen ook mogelijk en makkelijk.

Veel opticiens en webshops bieden de mogelijkheid om lenzen online te bestellen en thuis te laten bezorgen.

Soorten lenzen

Er zijn verschillende soorten contactlenzen waaruit je kunt kiezen, onderverdeeld in twee categorieën zachte en harde lenzen. Zachte lenzen zijn flexibel en daardoor ook comfortabel om te dragen, terwijl harde lenzen duurzamer zijn en vaak een scherper zicht bieden. Afhankelijk van jouw voorkeur kun je kiezen tussen deze twee soorten. In deze twee categorieën kun je weer kiezen tussen daglenzen, weeklenzen en maandlenzen. Daglenzen draag je slechts een dag en gooi je daarna weg, terwijl weeklenzen en maandlenzen herbruikbaar zijn en regelmatig gereinigd moeten worden.Dit moet je natuurlijk wel weer onderhouden en schoonmaken. Het is belangrijk om te overleggen met een oogspecialist welk type lens het meest geschikt is voor jouw ogen.

Het inzetten en uithalen van lenzen

Als je al heel lang een bril gewend bent, dan is het dragen van contactlenzen wel even wennen. Dit kan in het begin natuurlijk lastig zijn, maar oefening baart kunst. Even een paar tips, zorg er altijd voor dat je handen schoon en droog zijn voordat je je lenzen aanraakt. Plaats de lens op de top van je vinger en gebruik je andere hand om je ooglid open te houden. Kijk recht vooruit en plaats de lens voorzichtig op je oog. Knipper een paar keer om de lens op zijn plek te krijgen. Bij het uithalen van de lens is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Zorg ervoor dat je de lens niet verliest en houd je oog goed open. Plaats je vinger op je oog en schuif de lens voorzichtig naar beneden, totdat je hem kunt pakken. Vergeet niet om je lenzen regelmatig te vervangen volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

Onderhoud van lenzen

Het is erg belangrijk om je lenzen goed te onderhouden om infecties en irritaties te voorkomen. Reinig je lenzen met lenzenvloeistof en bewaar ze in een schoon lenzenbakje gevuld met verse vloeistof. Vervang het lenzenbakje regelmatig en spoel het af met water. Zorg er ook voor dat je je lenzen niet langer draagt dan aanbevolen. Daglenzen moeten na één dag worden weggegooid, terwijl weeklenzen en maandlenzen regelmatig moeten worden vervangen. Als je je lenzen langer draagt dan aanbevolen, loop je het risico op infecties en ongemak.

Foto door Nataliya Vaitkevich