...

Alles begint bij de basis: zo creëer je een ideale ruimte

ideale ruimte

Alles begint bij de basis: zo creëer je een ideale ruimte

Om te eindigen met een prachtig interieur, moet je starten met een goede basis. Die bestaat uit de vloer en de muren, de fundamenten van de kamer. Je merkt dus al dat het van cruciaal belang is om hier voldoende aandacht aan te besteden, en hoe je dat doet? Dat lees je hier.

Het kiezen van juiste vloer: functionaliteit en stijl in evenwicht

De keuze van de vloer heeft een aanzienlijke invloed op de uiteindelijke uitstraling van de ruimte. Overweeg dus zorgvuldig alle opties en kies er één die voldoet aan je behoeften. Uiteraard ga je voor een basis die zowel functioneel als stijlvol is, wat wil zeggen dat je rekening moet houden met de omgeving. In keukens en badkamers speelt vocht bijvoorbeeld een rol waardoor waterbestendige materialen zoals tegels of vinyl een uitstekende keuze zijn. In woon- en slaapkamers is comfort dan weer belangrijk waardoor je er hier best voor kiest om tapijt, hardhout of laminaat te kopen.

Bereid bij het installeren van de vloer de ondergrond goed voor. Een egale basis is essentieel voor een strak resultaat en het voorkomt problemen zoals krakende vloeren of losse tegels op de lange termijn.

Het bouwen van de muren: kleur en textuur in evenwicht

De muren van een ruimte dienen als het canvas waarop je de sfeer en stijl van de kamer kan bepalen. Kies voor kleuren die zowel bij je persoonlijke smaak als bij de functie van de ruimte passen. Neutrale tinten geven een gevoel van rust en ruimte, terwijl heldere kleuren energie en levendigheid toevoegen.

Overweeg daarnaast texturen op de muren om diepte en karakter toe te voegen. Bakstenen accentmuren, sierpleister of zelfs decoratieve wandpanelen kunnen een eenvoudige ruimte transformeren tot iets unieks. Bij Impermo vind je alvast een breed assortiment aan opties. Net zoals bij de vloer, bereid je best ook de muren voor om ze hierna te beschilderen of decoreren. Op die manier garandeer je een glas en duurzaam oppervlak.

3. Duurzaamheid en onderhoudsgemak

Een goede basis moet niet alleen mooi zijn, maar ook duurzaam en makkelijk te onderhouden. Bij het kiezen van vloer- en muurmaterialen is het belangrijk om rekening te houden met de dagelijkse belasting waaraan ze worden blootgesteld. Tegels zijn bijvoorbeeld eenvoudig schoon te maken, terwijl hardhouten vloeren een tijdloze uitstraling hebben en lang meegaan.

Zorg er tot slot voor dat de gekozen materialen compatibel zijn met de levensstijl van de bewoners. Als er huisdieren of kinderen in aanwezig zijn, is het kiezen van slijtvaste en makkelijk schoon te maken materialen van groot belang.