...

Heeft fractieleider Dilan Yeşilgöz van VVD alle voeling met de kiezer verloren

In Nederland zijn sommige VVD kiezers niet tevredenIn Nederland zijn sommige VVD kiezers niet tevreden dat fractieleider Dilan Yeşilgöz nog voor de onderhandelingen gestart zijn zich terug trekt. “Deze zet, hoe tactisch ook, biedt geen oplossingen voor de problemen van de Nederlanders. Daar zouden de prioriteiten van de VVD wel moeten liggen.” lezen we op rtl-nieuws.

De achterban van de VVD heeft kritisch gereageerd op het besluit van fractieleider Dilan Yeşilgöz om zich niet beschikbaar te stellen voor regeringsdeelname. Dit heeft geleid tot een brandbrief aan de partijleiding. Jordy Drieman, VVD-fractievoorzitter in Cranendonck, heeft moeite dit aan de lokale kiezers uit te leggen, aangezien het partijbeleid was om niemand uit te sluiten. Hij is teleurgesteld dat de VVD zich al terugtrekt voordat er gesprekken over een nieuwe regering zijn gestart, waarmee volgens hem 2,5 miljoen kiezers worden uitgesloten.

De VVD-fractie in Steenbergen heeft ook een brandbrief verstuurd. Tineke Feskens uit bezorgdheid dat het besluit van Yeşilgöz de voorkeur voor een rechts kabinet met de PVV ondermijnt, iets waar veel VVD-stemmers die op de PVV hebben gestemd, voorstander van waren.

Na het verlies van zetels kondigde Yeşilgöz aan niet in een regering met de PVV te willen zitten, maar gaf wel aan een ‘kabinet van winnaars’ te steunen als gedoogpartner. Fons Lambie, politiek verslaggever, licht toe dat ondanks een eerdere voorkeur voor een rechts kabinet inclusief de PVV, de VVD-top nu anders beslist en dit kan leiden tot meer kritiek uit de eigen achterban, vooral als dit de formatie vertraagt of een rechts kabinet verhindert.

Drieman en Feskens benadrukken dat de politieke strategieën geen oplossingen bieden voor de problemen waar Nederlanders mee kampen en dat de VVD zich hierop zou moeten focussen.