...

3 tips voor een veilig bedrijf

3 tips voor een veilig bedrijf cctv-1144371_1280

3 tips voor een veilig bedrijf

Het is van levensbelang veiligheid op het werk voorop te stellen, maar we denken er meestal pas aan als er al iets is misgegaan. Probeer daarom eens vooruit te kijken en problemen te voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen, toch? Niemand wil dat er ongelukken gebeuren of dat we te maken krijgen met diefstal en vandalisme. Laten we eens kijken naar vijf praktische tips om je bedrijfsomgeving te beveiligen. Op deze manier kunnen we persoonlijke en financiële problemen zoveel mogelijk voorkomen.

Beveilig je documenten

Om alle vertrouwelijke documenten te beschermen, moet je niet alleen denken aan externe beveiliging, maar ook aan beveiliging voor binnen. Het laatste wat je wilt is dat vertrouwelijke informatie uit je bedrijf op straat belandt nadat je de documenten hebt weggegooid. Je kunt bijvoorbeeld een kluis of een archiefkast met slot gebruiken om al je documenten veilig te bewaren. Maar wat doe je met documenten die je niet meer nodig hebt? Je wilt niet dat deze in de verkeerde handen vallen en daarom is het slim om een papierversnipperaar aan te schaffen. Super handig en zo kan niemand bij de informatie.

Toegangscontrole

Je kunt het intern goed in orde hebben, maar de beveiliging begint buiten. Je kunt daarom bijvoorbeeld gebruik maken van een toegangscontrolesysteem. Denk aan een simpele controle bij de receptie tot een volledig bemande controlepost met beveiligers. Het handige van toegangscontrole is dat je niet alleen kunt zien wie er je bedrijf binnenkomt, maar het werkt ook als een afschrikwekkend middel voor criminelen.

Camera’s (binnen en buiten)

Het is een goed idee om beveiligingscamera’s te gebruiken, zowel binnen als buiten. Dit kan de veiligheid van je bedrijf vergroten en de spullen (en belangrijke documenten) beschermen. Weet wel dat je met een aantal dingen rekening moet houden. Binnen het pand moet je namelijk de privacy van medewerkers en bezoekers respecteren. Je mag camera’s alleen plaatsen op plekken waar mensen geen redelijke verwachting van privacy hebben. Denk bijvoorbeeld aan openbare ruimtes. Het is tevens verstandig om mensen op de hoogte te stellen van het feit dat er cameratoezicht is. Hoe zit het buiten? Buiten het gebouw kunnen camera’s alles monitoren en grotendeels voorkomen dat er misdrijven worden gepleegd. Er zijn wettelijke vereisten voor privacy en gegevensbescherming, vooral als camera’s gericht zijn op openbare wegen of andere gebouwen die aan het pand grenzen. Kijk daarom goed naar de wetgeving en kijk of er eventuele beperkingen zijn wanneer je camera’s op je eigen bedrijfsterrein plaatst. Met deze 3 tips kun jij de veiligheid in en rondom je bedrijf verbeteren!