...

5 tips om je tuin voor te bereiden op het winterseizoen

5 tips om je tuin voor te bereiden op het winterseizoen

5 tips om je tuin voor te bereiden op het winterseizoen

De dagen worden korter en de temperaturen dalen. Dat wil maar één ding zeggen… de winter staat voor de deur! Tijd dus om je tuin voor te bereiden op het koude seizoen, zodat deze de wintermaanden goed doorkomt en klaar is voor een frisse start in het voorjaar. Maar hoe begin je daar nu aan? Met deze 5 tips kun je meteen aan de slag.

Laatste maaibeurt en opruimen

Voordat de vorst zijn intrede doet, is het belangrijk om je gazon een laatste maaibeurt te geven. Haal die zitmaaier dus maar uit de kast en verlaag de maaihoogte geleidelijk zodat het gras niet te lang is voor de winter. Zijn er al bladeren die zich hebben opgehoopt in de herfst? Hark deze dan eerst bijeen voordat je begint met maaien. Door je gras schoon de winter in te laten gaan voorkom je schimmelproblemen en bevorder je een gezonde groei in het voorjaar.

Bescherm gevoelige planten

Niet alle planten zijn bestand tegen koude temperaturen. Bescherm de gevoelige planten in je tuin daarom extra goed door ze te bedekken met een dikke laag stro. Dit helpt om de wortels te isoleren waardoor de kans op vorstschade veel kleiner wordt. Controleer ook of de planten in je bloempotten vorstbestendig zijn of dat ze moeten worden verplaatst naar binnen.

Tuinuitrusting opbergen

Staan er tuinmeubelen en gereedschap in je tuin? Berg deze dan op een veilige en droge plaats op. Vergeet zeker niet om grotere toestellen zoals een verticuteermachine of een grasmachine op een droge plaats te zetten en scherm ze extra af met een waterdicht zeil. Een tip? Zorg ervoor dat bewegende delen goed gesmeerd zijn, zo komt je gereedschap zeker de winter door. Controleer ook de staat van je tuingereedschap, zoals schoppen en harken, en repareer of vervang ze indien nodig.

Snoeien en trimmen

Neem de tijd om je struiken en bomen te snoeien. Verwijder alle dode of beschadigde takken zodat je planten zeker gezond blijven. Wist je dat snoeien ook een goede luchtcirculatie bevordert? Dat is essentieel is om schimmelziekten te voorkomen. Zorg er wel voor dat je dit doet voordat de temperaturen te veel dalen.

Voed je gazon

Last but not least, vergeet niet om je gazon een laatste boost te geven voordat de winter begint. In veel tuincentra kun je wintermeststof kopen dat je gras voorziet van de benodigde voedingsstoffen. Deze extra voeding zal je gras helpen om sterk te blijven tijdens de wintermaanden en maakt het klaar voor een gezonde start in het voorjaar.

Afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay