...

Documentaire ‘Two Blue Lines’

Documentaire met verhelderend inzicht

Documentaire ‘Two Blue Lines’ geeft verhelderend inzicht in woelige geschiedenis tussen Israël en Palestina. Oorlog en terrorisme waren tot voor kort ontastbare begrippen uit de geschiedenis, maar zijn vandaag helaas brandend actueel. Waar het conflict van Oekraïne en Rusland vrij snel escaleerde, is de problematiek in en rond Israël al langer aan de gang. De spanningen tussen de Joodse Israëliërs en de Arabische Palestijnen stammen van tientallen jaren geleden en hebben nu het kookpunt bereikt. De berichtgeving rond de recente, extreem gewelddadige aanval van de terreurbeweging Hamas op het Israëlistisch muziekfestival en de genadeloze vergelding van Israël, was en is via elk mogelijk kanaal te volgen.

Documentaire Two Blue Lines (0)

Expliciete beelden

De expliciete beelden worden in de documentaire zonder schroom getoond en het dodental op de voet gevolgd. Hoe het conflict is ontstaan, is echter een gecompliceerder verhaal. De documentaire ‘Two Blue Lines’ neemt de kijker mee terug in de tijd. Het historische verhaal is het resultaat van 25 jaar beeldmateriaal, getuigenissen, expertises en theorieën door de ogen van documentairemaker Tom Hayes. De docu schetst een beeld van de impact die de Palestijnen ondervonden van de Joodse nederzetting, van voor de oprichting van Israël tot vandaag. ‘Two Blue Lines’ is aanstaande donderdag 19 oktober 2023 te zien omstreeks 22u in een exclusieve .DOC Extra op Pickx+.

Documentaire Two Blue Lines (1)

De spanningen tussen Israël en de Gazastrook

Alle mediakanalen staan er vol van en er is geen ontkomen meer aan: de spanningen tussen Israël en de Gazastrook hebben een hoogtepunt bereikt. Er is oorlog. De twee gebieden in het Midden-Oosten zijn de afgelopen dagen verwikkeld geraakt in een extreem gewelddadig conflict, waarbij ze elkaar om het hardst proberen te raken. Op zaterdag 7 oktober 2023 deed de Islamitische terreurbeweging Hamas (Palestijnen uit de Gazastrook) een buitensporig agressieve aanval op een muziekfestival in Israël en maakte er honderden slachtoffers. Het verhaal dat daar op volgde, is ondertussen bij iedereen bekend. De spanning in de regio begon echter al veel eerder.

Documentaire Two Blue Lines (3)

Een lange geschiedenis van geweld en burgeroorlogen

De twee gebieden hebben namelijk al een lange geschiedenis van geweld en burgeroorlogen. De documentaire ‘Two Blue Lines’ werpt een verhelderend licht op de complexiteit van de situatie. Aan de hand van beelden, getuigenissen en theoriën die doorheen 25 jaar verzameld werden, zorgt de docu voor een diepgaand inzicht in de gevoelige situatie. De kijker is getuige van de impact van de Joodse nederzettingen op de Palestijnen, van voor de oprichting van de staat Israël tot op de dag van vandaag. Documentairemaker Tom Hayes schrikt er niet voor terug om verbanden te leggen tussen de Joodse Holocaust en Israëls behandeling van Palestina, maar geeft tegelijk ook een beeld van een wanhopige sociale en politieke strijd, onderbroken door geweld en afscheuringen.

Documentaire Two Blue Lines (5)

Vertoond portret van het voortdurend conflict

Door voornamelijk de Israëliërs, van wie de standpunten regelrecht ingaan tegen het beleid van hun land, aan het woord te laten, schetst de docu een nooit eerder in de media vertoond portret van het voortdurend conflict. Belangrijk bij het kijken van ‘Two Blue Lines’ is een open visie. De kijker moet in het achterhoofd houden dat het gaat over slechts één van de vele standpunten die kunnen ingenomen worden in een wereldwijde discussie. “.DOC brengt je traditioneel de beste internationale reportages. Kwaliteitsvolle reportages die relevante en prestigieuze prijzen in de wacht slepen wanneer het gaat om verhalen vertellen of de actualiteit aan de kaak stellen.

Documentaire Two Blue Lines (2)

Een reportage waar 25 jaar aan gewerkt is

Daarom schakelen we ook met deze .DOC Extra een versnelling hoger. Two Blue Lines is een reportage waar 25 jaar aan gewerkt is en toont de visie van de reportagemaker Tom Hayes. Het is een zeer complex verhaal met een lange historie waar we als zender noch een standpunt over innemen, noch uitspraken over doen. We vinden het wel noodzakelijk aandacht aan de problematiek te besteden. We hopen dan ook dat de rust in de regio snel terugkeert”, klinkt het bij Krijn Jonckheere van Pickx+.

Two Blue Lines’ is een anderhalf uur durende documentaire en wordt op donderdag 19 oktober 2023 omstreeks 22u uitgezonden tijdens een verlichtende .DOC Extra op Pickx+, de exclusieve tv-zender van Proximus. Waarschuwing voor harde en expliciete beelden.