...

Zo kies je de beste printer voor thuis

Zo kies je de beste printer voor thuis

Zo kies je de beste printer voor thuis

Hoewel bijna alle communicatie tegenwoordig digitaal gebeurt, blijven er toch documenten die je liever afdrukt of nodig hebt op papier. Denk maar aan foto’s, facturen, formulieren en tickets. Foto’s op papier zorgen namelijk voor tastbare herinneringen en facturen die per post verzonden worden, worden doorgaans minder snel vergeten. Aangezien we sinds de coronacrisis ook allemaal vaker van thuis uit werken, lijkt een printer ook een essentieel accessoire voor je thuiskantoor. Maar welke printer leunt het beste aan bij jouw noden en wensen? In deze blog leggen wij uit waarop je moet letten bij het aankopen van een thuisprinter.

Twee grote types printers

Het verschil tussen een inkjetprinter en een laserprinter

De eerste keuze die je moet maken bij het kiezen van een printer is die tussen een inkjetprinter en een laserprinter. Hieronder leggen we kort het verschil uit.

Inkjetprinters

Een inkjetprinter is de meest courante keuze voor thuisgebruik. Dit type printer werkt met inktpatronen in vier verschillende kleuren: zwart, magenta, geel en cyaan. Deze inktpatronen zijn gevuld met vloeibare inkt en zijn elk afzonderlijk te vervangen wanneer ze leeg zijn. Sommige HP inktcartridges bevatten echter de drie kleuren tezamen. Bij een inkjetprinter worden de afbeeldingen en tekst gecreëerd doordat er kleine inktdruppeltjes op het papier gespoten worden. Een inkjetprinter is de beste keuze wanneer je graag foto’s, afbeeldingen, grafieken en tabellen in kleur wil afdrukken.

Laserprinters

Een laserprinter wordt vaker gekozen bij grotere printvolumes. Dit type printer heeft namelijk een grote afdruksnelheid en papierlade. Hierdoor kan je gemakkelijk en snel documenten afdrukken. Laserprinters functioneren met tonerpoeder dat elektrostatisch geladen wordt door een laser en vervolgens met warmte gefixeerd wordt op het papier. Toners gaan langer mee dan inktpatronen: je kan er wel tot tienduizenden pagina’s mee printen! De meeste laserprinters printen echter enkel in grijstinten en niet in kleur.

De beste keuze voor u

De keuze tussen een inkjetprinter en laserprinter hangt dus sterk samen met het volume dat je wenst af te drukken. Wanneer je slechts sporadisch een document afdrukt, ben je beter af met een inkjetprinter, terwijl je voor grotere hoeveelheden best een laserprinter kan aanschaffen.

Een inkjetprinter is namelijk goedkoop in aanschaf, maar wanneer u veel print, kunnen de kosten van de inktpatronen hoog oplopen. Vaak gekozen merken van inkjetprinters zijn HP, Epson en Canon. Van HP raden we de Envy en Deskjet series aan. Verschillende printers uit deze series werken met de HP 305 cartridges, waarvan er ook een XL-versie bestaat. Zo kan je extra besparen op je afdrukkosten.

Een laserprinter daarentegen is duurder in aankoop, maar heeft een lagere verbruikskost. De populairste laserprinters zijn van Brother, Canon en Kyocera. Van het merk Brother raden wij de MFC-serie, zoals de MFC-L3770CDW printer aan.

Een all-in-one printer

Wanneer je op zoek gaat naar een inkjetprinter of laserprinter voor thuis, raden we aan om in elk geval voor een all-in-one printer te gaan. Naast printen kan je met een all-in-one printer ook scannen, kopiëren en soms zelf faxen. Zowel voor je werk als voor je persoonlijke administratie is het handig dat je een kopie kan maken van bijvoorbeeld een identiteitskaart of formulier. Met een all-in-one printer heb je hiervoor dus maar één apparaat nodig.

Extra functies

Sommige all-in-one printers hebben nog een aantal extra functionaliteiten die handig kunnen zijn. Hieronder sommen we de belangrijkste op:

  • Recto-verso printen

Niet elke printer kan automatisch recto-verso printen. Deze functie is wel handig wanneer je vaak documenten met meerdere pagina’s print. Zo hoef je de pagina’s niet manueel te draaien en in te voeren.

  • Mobiel printen

Zorg ervoor dat je op zoek gaat naar een printer die mobiel kan printen wanneer je gemakkelijk printopdrachten naar de printer wil verzenden vanaf je smartphone, tablet of laptop. Dit kan via verschillende programma’s: de applicatie van de fabrikant, Apple AirPrint, Mopria etc. Handig, want wanneer je mobiel print, hoef je je pc dus niet meer met een kabel te verbinden aan je printer.

  • ADF

ADF staat voor automatic document feeder en speelt een rol bij het scannen van documenten. Een printer met ADF-functie kan namelijk verschillende bladen automatisch na elkaar scannen zonder dat je manueel het papier hoeft te draaien of invoeren.

Kortom, je kan dus best rekening houden met drie aspecten wanneer je een printer voor thuis kiest: het type printer, of het al dan niet een all-in-one printer is en eventuele extra functies. Thuisprinters vind je online en kan je ook gemakkelijk filteren op deze drie aspecten.

 

Foto door Fernando Arcos