...

Drie drankentrends om je gasten mee te verrassen

Drie drankentrends om je gasten mee te verrassen

Drie drankentrends om je gasten mee te verrassen

De laatste barbecues worden stilaan gedoofd en de komende etentjes vinden waarschijnlijk weer binnen plaats. We hoeven gelukkig niet te wachten op de feestdagen om van elkaars gezelschap en lekker eten en drinken te genieten: de herfstperiode biedt eigenlijk het beste van twee seizoenen. Een deel van het etentje kan bij een mooie herfstdag nog buiten doorgaan – denk maar aan een aperitief op het terras of een pousse-café aan de vuurkorf – en de hoofdschotel serveer je comfortabel binnen. Maar wat serveer je in het tussenseizoen als drankje? Is het te vroeg voor champagne en te koud voor rosé? Wij hebben drie alternatieven.

Een klassieker kan nooit fout zijn

Eigenlijk is het bij twijfel gewoon zaak om terug te keren naar de klassiekers. Er is een reden waarom ze klassiekers geworden zijn: ze zijn altijd goed. Geef je een etentje, dan doe je nooit iets verkeerd met een goed glas wijn. Door de hypes bij sterke dranken (vooral gin) is wijn een beetje op de achtergrond geraakt, maar eigenlijk kan niets eraan tippen. Probeer bij een visschotel of vegetarisch gerecht maar eens een pouilly-fuissé. Een verrassende en veelzijdige witte wijn die je gasten sowieso heerlijk zullen vinden.

Zonder kan ook

De trend is een paar jaar geleden al ingezet en lijkt een echte blijver: dranken zonder alcohol of met een extreem laag alcoholpercentage winnen duidelijk terrein. Het aanbod is dan ook exponentieel toegenomen. Vergeet Kidibul, tegenwoordig is er wijn waar de alcohol uit verwijderd werd en heb je alcoholvrije bieren die niet van hun alcoholische broers te onderscheiden zijn. En niet te vergeten: de extreem hard groeiende mocktailmarkt. De mixers die hier verschijnen zijn van een ongelofelijke kwaliteit en wie een beetje handig is met de shaker, tovert een onweerstaanbare mocktail op tafel. Vaak lekkerder, meestal gezonder en sowieso veiliger.

Lekker lokaal

Een trend die we vooral bij de bieren zien – maar ook wel wat bij de sterkere dranken: kies lokaal. Speciale biertjes die bijna letterlijk om de hoek gebrouwen worden winnen aan populariteit en zijn een fantastische conversation starter op je etentje. Een drankje dat in je buurt gemaakt wordt – en dus niet zomaar overal verkrijgbaar is – is ook een ideaal geschenk om mee te nemen voor de gastheer- of vrouw. Het zijn trouwens niet alleen alcoholische dranken die hier goed scoren: ook frisdranken worden weer vaker lokaal en biologisch gemaakt. Vaak zijn ze een pak voller en meer uitgesproken van smaak en je leert er je gasten meteen iets nieuws mee kennen. Voor je naar de gekende merken kijkt, laat je je blik dus beter eerst even in de eigen buurt ronddwalen.

 

Afbeelding van Jill Wellington via Pixabay