...

Vochtig Weer en Stinkende Honden, wat doe je eraan ?

vochtig-weer-en-stinekde-honden-na-het-wandelen

Vochtig Weer en Stinkende Honden

Elke hondenbezitter kent het wel: na een flinke regenbui of na het spelen bij de vijver, komt je hond blij aangerend met die typische ‘natte honden’ geur. Vooral bij vochtig weer kan de geur van onze geliefde viervoeters intenser zijn dan normaal. Maar waar komt die geur vandaan? En wat kunnen we eraan doen? Lees verder voor inzicht en oplossingen.

De Wetenschap achter de ‘Natte Hond’ Geur

De geur komt voornamelijk door de micro-organismen zoals bacteriën en gisten die op de huid en in de vacht van je hond leven. Wanneer de vacht van een hond nat wordt, komt er vocht vrij uit deze micro-organismen. Dit vocht bevat verschillende moleculen die voor mensen een specifieke ‘natte honden’ geur hebben.

Voorkomen is Beter dan Genezen

 1. Goede Vachtverzorging: Regelmatig borstelen helpt om dode haren, vuil en eventuele resten van deze micro-organismen te verwijderen. Dit kan al een groot verschil maken in de intensiteit van de geur.
 2. Droog je Hond: Na een regenbui of zwemmen, droog je hond zo snel mogelijk af met een handdoek of hondenföhn. Door de vacht snel te drogen, geef je bacteriën en schimmels minder kans om zich te vermenigvuldigen en geuren te verspreiden.
 3. Vermijd Stilstaand Water: Laat je hond niet in stilstaand water spelen. Deze waterbronnen kunnen meer micro-organismen bevatten die slechte geuren veroorzaken.

Frisse Oplossingen

 1. Hondenshampoo: Investeer in een goede hondenshampoo die specifiek is ontwikkeld om geuren te neutraliseren. Deze shampoos bevatten vaak ingrediënten die onaangename geuren tegengaan en tegelijkertijd de huid en vacht van je hond verzorgen.
 2. Voeding: Een gezonde vacht begint van binnenuit. Zorg ervoor dat je hond een gebalanceerd dieet krijgt met de juiste voedingsstoffen die bijdragen aan een gezonde huid en vacht.
 3. Regelmatig Wassen: Vooral tijdens de vochtige maanden kan het handig zijn je hond iets vaker te wassen met hondenshampoo en conditioner dan normaal. Maar pas op dat je het niet te vaak doet, omdat dit de natuurlijke oliën van de huid kan verwijderen.

Hoe je hond wassen

Het is belangrijk om je hond niet te vaak te wassen, omdat dit de natuurlijke oliën van de huid kan verwijderen. Eenmaal per maand is meestal voldoende. Als je hond echter regelmatig in de modder of in andere vuile gebieden is geweest, kan het nodig zijn om hem vaker te wassen.

Hier zijn enkele tips voor het wassen van je hond tijdens de vochtige maanden:

 • Gebruik een milde hondenshampoo en conditioner.
 • Was je hond niet te vaak.
 • Gebruik een zachte borstel om losse haren uit de vacht van je hond te verwijderen voordat je hem gaat wassen.
 • Spoel de shampoo en conditioner goed uit met schoon water.
 • Droog de vacht van je hond goed af met een handdoek.
 • Breng een beetje conditioner aan op de vacht van je hond om deze zacht en glanzend te maken.

Conclusie

Stinkende Honden bestaan niet bij een goede vachtverzorging. Hoewel de ‘natte honden’ geur bijna onvermijdelijk is, zijn er toch manieren om deze te verminderen. Door bewust te zijn van de oorzaken en proactieve stappen te nemen, kan je ervoor zorgen dat je trouwe viervoeter heerlijk fris blijft ruiken, zelfs in het meest vochtige weer.

Vochtig Weer en Stinkende Honden na het wandelen