...

Is vloerverwarming gezond en wat zijn de voor- en nadelen?

Is vloerverwarming gezond en wat zijn de voor- en nadelen

Is vloerverwarming gezond en wat zijn de voor- en nadelen?

Vloerverwarming is mateloos populair en in nieuwbouwwoningen zelfs de standaard geworden. Maar is deze manier van verwarmen ook gezond? Wat zijn de voor- en nadelen? En kunnen alle vloersoorten op vloerverwarming worden gelegd? In dit blogartikel geven we je de antwoorden.

Is vloerverwarming gezond?

Om maar meteen met de deur een huis te vallen, ja vloerverwarming is gezond. In traditionele radiatoren kan stof zich eenvoudig ophopen. Het gevolg is dat wanneer het stookseizoen begint je binnen de kortste keren overal stofpluizen ziet liggen. Die komen uit de radiatoren en kunnen een allergische reactie opwekken.

Andere voordelen

Vloerverwarming zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verspreid. Dit heeft als gevolg dat er een betere luchtvochtigheid wordt gerealiseerd en de luchtcirculatie afneemt. Bovendien loop je niet het risico om je te branden aan radiatoren.

Wat zijn de nadelen van vloerverwarming?

  • Het duurt relatief lang voordat vloerverwarming is opgewarmd.
  • Bij lekkage moet de vloer worden opengebroken.
  • De installatie van vloerverwarming kost zomaar een paar duizend euro en is daarmee duurder dan de installatie van traditionele radiatoren.
  • Het is niet altijd mogelijk om vloerverwarming te installeren. Infrezen kan dan uitkomst bieden.
  • Vloerverwarming moet continu aanstaan, daardoor is het niet geschikt voor de slaapkamer.

Welke vloeren kunnen met vloerverwarming worden gecombineerd?

De meeste vloersoorten kunnen met vloerverwarming worden gecombineerd:

  • Laminaat
  • PVC vloeren
  • Houten vloeren
  • Tegelvloeren

In principe zijn houten vloeren en tegelvloeren de beste keuze. Dat komt doordat deze vloersoorten relatief lang meegaan en geen plastic bevatten. Laminaat is een vloer met een kunststof toplaag en PVC vloeren bevatten nog meer kunststof. Daardoor zijn de vloerdelen ook zo flexibel.

Hoewel je laminaat en PVC vloeren met vloerverwarming kunt combineren, kunnen er door het verwarmen schadelijke stoffen vrijkomen die zich in de vloeren bevinden. Dit is met name het geval bij goedkopere vloeren die afkomstig zijn uit verre landen.

Aandachtspunt bij houten vloeren op vloerverwarming

Niet alle houten vloeren zijn geschikt om op vloerverwarming te leggen. Kies daarom voor een houten vloer van eiken in de vorm van lamelparket. Dit is een gelaagde vloer van kruislings verlijmd berkenmultiplex met daarop een laag massief eikenhout. De opbouw van lamelparket zorgt ervoor dat de warmte van de vloerverwarming nauwelijks effect heeft op het werken van de vloer. Daardoor heb je vrijwel geen last van het krimpen en uitzetten van de vloer en kun je hem zelfs strak tegen de muur aanleggen.

Het geniet de voorkeur om het leggen van de vloerverwarming en de houten vloer bij één partij onder te brengen. Op die manier heb je één aanspreekpunt voor jouw project, dat scheelt in de kosten en het organiseren. Helaas zijn er maar weinig houten vloeren specialisten die vloerverwarming aanleggen. Een voorbeeld van een bedrijf dat dit kan verzorgen is Uipkes.