...

SUV kopen of leasen?

SUV kopen of leasen automobile-g80e4bc7e3_1280Het blijft een lastig dilemma voor veel mensen; een SUV kopen of leasen. Zeker in tijden van toenemende aandacht voor duurzaamheid en klimaat is dit vraagstuk zeer actueel. Zelfs de keuze om helemaal geen auto te hebben wordt steeds populairder. Mensen werken veel thuis en gebruiken daarmee een auto veel minder. Maar stel je wilt nog wel een eigen SUV tot je beschikking hebben, wat is dan een slimme keuze; deze zelf kopen of toch huren? Hier vind je alles op een rij.

SUV leasen

Het leasen van een auto is vooral fijn wanneer je niet in één keer de aankoopsom van een SUV kunt betalen, maar er wel één op korte termijn nodig hebt. Je hebt niet de tijd om te sparen. Daarnaast is het voordeel van leasen dat vaak de onverwachte kosten zoals onderhoud bij het bedrag in zitten. Dus wanneer er problemen met je auto ontstaan ben je niet verantwoordelijk, maar zal de leasemaatschappij dit betalen. Soms kun je zelfs inclusief alles, dus ook verzekering en belasting, een auto leasen. Dan heb je helemaal inzicht in de kosten en weet je waar je de komende jaren aan kosten aan toe bent. In bovenstaande wordt uitgegaan van de zogenaamde private lease. Bij zakelijk leasen gelden andere regels en belastingvoordelen. Dit is zeer specifiek en casus gebonden, maar wanneer je werkgever hier de mogelijkheid toe biedt is het zeker iets om je in te verdiepen.

SUV kopen

Een SUV kopen brengt enigszins risico’s met zich mee, maar wanneer het allemaal soepel verloopt is het een stuk voordeliger. Zeker bij een elektrische SUV zal na de aanschafkosten de prijs voor brandstof enorm meevallen. Vandaag de dag zijn elektrische auto’s er in alle soorten en maten, van een station tot een terreinwagen. Het voordeel van een eigen auto is dat je geen maandelijks vast bedrag vervolgens hoeft af te dragen en je de auto weer kunt verkopen. Ook is het uitlenen van je auto mogelijk, iets wat in veel leasecontracten uitgesloten is. Het uitlenen van een SUV van goede kwaliteit wordt ook steeds populairder, mensen doen dit dan via bekende online platformen en verdienen er een extra zakcentje mee. Een auto kopen is dan ook nog steeds een goede investering, zeker wanneer je een beetje zorgvuldig ermee omgaat.

Kortom, een SUV kopen of leasen hangt samen met de financiële privé situatie. Een auto kopen wanneer je het geld ervoor hebt, zeker wanneer hij helemaal nieuw is én duurzaam, lijkt nog altijd een zeer goede keuze. Verzeker het goed en rijd voorzichtig, dan zul je zien dat je jaren plezier van je investering kunt hebben.