...

Atleten Special olympics als helden onthaald

Atleten Special Olympics feestelijk onthaald in Dilbeek

Atleten Special Olympics door familie, vrienden en fans als helden onthaald in Dilbeek. Maandagavond was er in en om het cultureel centrum Westrand heel wat bedrijvigheid waar te nemen. En daar was wel een hele speciale reden voor want onze atleten lees helden kwamen terug van hun 14-daags verblijf op de Special Olympics in Berlijn, vergezeld van heel wat medailles. Omstreeks 17.45u verscheen een eerste bus en gingen spontaan vlaggen en spandoeken de hoogte in. Doch deze verdwenen al even snel terug naar beneden toen bleek dat het ging om de begeleiders van de Special Olympics. Ondertussen konden we ook nog vernemen dat onze atleten 126 medailles hadden gehaald.

Atleten Special Olympics thuiskomst

Geduld is een schone deugd

Het was nog even wachten op de echte atleten want die bevonden zich nog op de ring ter hoogte van Wemmel. Dus het geduld van de vele familieleden, vrienden en fans werd nog wat langer op de proef gesteld. En eindelijk een uurtje later dan voorzien draaide de eerste bus met atleten onder luid gejoel en applaus de Westrand parking op. Spandoeken en vlaggen gingen spontaan opnieuw de hoogte in om deze sportieve helden te begroeten. Toen de deuren van de bus opgingen vielen heel wat atleten in de armen van hun familie, want ze hadden ze veertien dagen moeten missen. Bij het terugzien werd er ook menig traantje van ontroering en blijdschap geplengd.

Atleten Special Olympics thuiskomst

Omhelzingen, knuffels en kussen

Na de overvloedige omhelzingen, knuffels en kussen en het overhandigen van een bloem aan alle atleten ging het richting schouwburg. Daar werd de officiële viering afgesloten door nog een paar toespraken van voorzitter Hans Bruyninckx voorzitter van Special Olympics Belgium en de uitspraak die ons bijgebleven is: “Passie voor sport overstijgt hun beperkingen”, daarna gevolgd door Eddy Beckers hoofd van de delegatie die het over het sportieve had. Dan was het de beurt aan Liesbeth de moeder van badmintonspeelster Yline die namens de ouders nog een woordje mocht zeggen namens alle ouders. Afgesloten werd er door twee atleten Benoit Piron en Wannes Arnouts van het Play Unified Basketbalteam. En toen ging het eindelijk richting receptie met een natje en een droogje.

Atleten Special Olympics voorzitter

De vriendschap, het meeleven

Wat ons opviel bij de verschillende toespraken was de vriendschap, het meeleven met vreugde bij winst even goed als de ontgoocheling bij verlies. En dat benadrukten zowel Hans, Eddy als Liesbeth in hun toespraken. Naderhand op de receptie hoorden we nog verhalen van atleten die met andere atleten meeleefden en hielpen bij kwetsuren en dat niet alleen bij deelnemers van het eigen land. Daar kunnen onze beroepssporters nog een voorbeeld aan nemen. En dat doet ons denken aan de afsluitende woorden van moeder Liesbeth die zei “Winnen is fantastisch maar verliezen mag”. wij zouden er zeker nog willen aan toevoegen: “Deelnemen is belangrijker dan winnen”.

Atleten Special Olympics thuiskomst

De Special Olympics 2023 nog even in cijfers

Met Team Special vaardigde Special Olympics Belgium 32 coaches en 88 atleten af naar Berlijn. Zij hebben er de voorbije 2 weken ons land verdedigd in 16 sporten tijdens de Wereldspelen. Precies zoals Team Belgium van het BOIC dat voor de Olympische Spelen doet. De atleten traden aan bij ondermeer wielrennen, badminton, voetbal, gymnastiek, judo, zeilen en tafeltennis. In bijlage al enkele sfeerbeelden. Dit resulteerde in 52 gouden- 35- zilveren en 39 bronzen medailles een totaal dus van 126 medailles en dat zijn er 18 meer dan de vorige keer waarvoor onze welgemeende felicitaties. Maar ook onze streekgenoten deden het verre van slecht.

Atleten Special Olympics thuiskomst

Ook onze streekgenoten schitterden

Zo won Melissa De Becker uit Liedekerke goud in het zwemmen, judoka Ben Larivière won zilver, Rutger Vandercammen goud in badminton. Special Flames Davina Van Gyzel en Sylke Devogeleer tot slot wonnen goud in het voetbal. Zij zijn allebei aangesloten bij KV Kester-Gooik. Nu zijn we wel nieuwsgierig of deze mensen net als de atleten van de Olympische Spelen, De Rode Duivels of de Belgian Cats ook zullen ontvangen worden op het Brussels stadhuis en hun opwachting mogen maken op het balkon? Volgens mij hebben zij daar ook recht op maar ja ik zie het nog niet dadelijk gebeuren. Gelukkig was er VTM die via de uitzending “Alles voor de spelen” deze atleten toch eens in de schijnwerpers zette want dat verdienen ze echt! En nu genieten van een welverdiende rust en dan terug trainen voor de Paralympics volgend jaar in ons eigen land. Wij kijken er alvast naar uit.

Atleten Special Olympics thuiskomst

Voor meer foto’s klik hier