...

Kim Clijsters krijgt documentaire

Kim Clijsters: ‘Come Back Home’

Kim Clijsters documentaire ‘Come Back Home’ gunt kijker eerlijke blik achter de schermen bij de comeback. Kim Clijsters (39), ooit nummer 1 in de tenniswereld, kondigt in 2019 het praktisch onmogelijke aan: een comeback op het hoogste niveau. Op dat moment is ze 36 jaar en moeder van drie. Na zeven jaar stilte neemt ze haar racket opnieuw op en doet een gooi naar een derde topsportcarrière. Dat laatste was echter van korte duur want net toen de ‘Kimback’ resultaten begon op te leveren, sloeg het noodlot toe. Een knieblessure vertraagde het proces, de Coronapandemie legde het plan volledig stil. Op 12 april 2022 ging het tennisracket definitief aan de haak.

Kim Clijsters Come Back Home (4)

De woelige comeback

De enige constante doorheen de woelige comeback: de camera’s van productiehuis De Mensen. In de 6-delige documentaire ‘Kim Clijsters: Come Back Home’ loert de kijker mee over de schouder van de voormalig kampioene tijdens elke stap van de weg. Kim opent de deuren naar haar privéleven en toont puur en onversneden de bikkelharde strijd terug naar de top. De docu is in 6 delen te zien, elke maandagavond vanaf 1 mei 2023 om 20u40 op Pickx+ en later dit voorjaar op Eén, in aanloop naar Kims 40ste verjaardag. Drie WTA Finals, vier Grand Slam-titels, een overwinning op de Australian Open en drie US Open-titels, een zege in de Fed Cup met België,…de lijst met prestaties die Kim Clijsters na twee succesvolle tenniscarrières achter haar naam heeft staan, is impressionant.

Hele tenniswereld in rep en roer

Wanneer Kim in 2007 voor het eerst afscheid nam van de topsport, stond niet alleen België, maar met uitbereiding ook de hele tenniswereld in rep en roer. Na een succesvolle comeback leek het afscheid in 2012 op een definitief einde. Maar niets is wat het lijkt. Kim Clijsters verrast vriend en vijand wanneer ze in 2019 opnieuw haar racket opneemt en een laatste ultieme gooi doet naar wat op dat moment, ver boven de ideale topsportleeftijd, onmogelijk lijkt: een tenniscarrière op Grand Slam-niveau. Voor Kim, ondertussen ook liefhebbende en aanwezige moeder van drie, een enorme uitdaging, waardoor het idee ontstond om de ‘Kimback’ vast te leggen op beeld.

Kim Clijsters Come Back Home (1)

Een bloedeerlijke, innemende documentaire

Zo gezegd, zo gedaan. Bij alles wat de ambitieuze tennisster deed in de maanden die volgden, volgde een cameraploeg haar op de voet. Vier jaar later is het resultaat in de vorm van een bloedeerlijke, innemende documentaire, klaar voor het grote publiek. Inhoudelijk is de ‘Kimback’ niet gelopen zoals verwacht. Een knieblessure dwong de entourage de ideale planning om te vormen, maar de pandemie veegde die planning helemaal van de baan. Wat wel te zien is in de 6-delige documentaire ‘Kim Clijsters. Come Back Home’ is het proces van een carrière op topniveau. sportieve meevallers en tegenslagen, torenhoge verwachtingen, een keiharde publieke opinie.

Nieuwe sport-life balance

Het gevecht met een lichaam dat over de ideale topsportleeftijd heen is, een ambitieuze geest en een heel nieuwe sport-life balance. En dat alles midden in een pandemie. De Limburgse kampioene houdt geen blad voor de mond en gedraagt zich geen seconde anders dan dat ze zich voelt. Het resultaat: een sterk staaltje échte tv. De 6-delige documentaire ‘Kim Clijsters: Come Back Home’ is vanaf maandag 1 mei 2023 om 20u40allereerst te bekijken via Pickx+ met telkens een herhaling op vrijdag. De docu is later dit voorjaar ook op Eén te zien, in aanloop naar Kims 40ste verjaardag. Wie niet genoeg kan krijgen van de ‘Kimback’, kan in de Pickx app exclusieve, nooit eerder vertoonde beelden terugvinden.

Kim Clijsters Come Back Home (3)

“Ik hou niet van camera’s. Aandacht van de buitenwereld is altijd een onvermijdelijk gevolg geweest van mijn leven als topsporter. Het was dus zeker geen makkelijke beslissing om de deur open te zetten voor deze documentaire. Toch heb ik op gevoel beslist om de camera’s toe te laten, op één voorwaarde: de documentaire mocht in geen geval lijken op een veredelde reclamespot voor mezelf. Wie ernaar kijkt, ziet Kim. Als mama, als sportvrouw, als echtgenote, maar altijd helemaal als mezelf. Niet meer, niet minder.”