...

Zo kies jij de juiste verlichting voor in huis

Zo kies jij de juiste verlichting voor in huis

Zo kies jij de juiste verlichting voor in huis

Goede verlichting in huis is ontzettend belangrijk en wordt soms wat onderschat. Uiteraard is goede verlichting in huis niet alleen functioneel, ook voor de sfeer in huis en is het heel belangrijk om te kiezen voor de juiste verlichting. Weet jij niet waar je op moet letten als het aankomt op het kopen van verlichting, lees dan snel verder voor een aantal tips die jouw kunnen helpen bij het uitkiezen van de juiste verlichting.

Bepaal het doel van de verlichting

Je hebt een ruimte die wat meer verlichting kan gebruiken maar voordat je een lamp gaat kopen bepaal dan eerst het doel van de lamp. Moet de lamp vooral functioneel zijn, zoals bij een leeslamp, of ben je juist op zoek naar meer sfeer? Met verlichting kun je ook bepaalde items laten opvallen door bijvoorbeeld gebruik te maken van hangspotjes of schilderij verlichting om bepaalde wanddecoratie meer te laten opvallen. Naast dat verlichting zorgt voor meer sfeer en licht in huis, kun je met de stijl van de lamp ook iets toevoegen aan je interieur. Wil je wat meer stoerheid in je interieur brengen, ga dan voor een toffe industriële lamp. Ook het soort lamp en materiaalkeuze is dus zeker van invloed op de stijl van je interieur dus vergeet hier zeker niet aan te denken.

Waar moet de verlichting worden geplaatst?

Je hebt bepaald waar je naar op zoek bent en wat het doel van de lamp is. Nu is het nog de taak om de juiste plek te bepalen voor de verlichting. Een hanglamp staat bijvoorbeeld heel erg leuk boven een eettafel, maar is minder geschikt om midden in een ruimte te hangen. Wel kan het leuk zijn om een hanglamp juist in de hoek te hangen in de buurt van een stoel waar je graag leest. Hou ook zeker rekening met bepaalde lichtpunten in huis waar je vaak ook rekening mee moet houden bij de aanschaf van een lamp.

Let ook op lichtsterkte en kleur van de lamp

Wanneer je weet waar je een lamp gaat plaatsen in je interieur is het uitkiezen van de juiste lichtsterkte ook heel belangrijk. Het is immers niet handig als je een leeslamp hebt met een matige lichtsterkte, terwijl het juist in een keuken fijn is om veel licht te hebben. De sterkte van het licht wordt uitgedrukt in lumen. Hoe hoger het aantal lumen, des te helderder het licht is. Ook de kleur van de lamp kan heel veel invloed hebben op uitstraling van je verlichting. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin en hoe hoger het aantal Kelvin, hoe koeler het licht. Heb je een strak interieur met veel designer items dan kan wat koeler licht het strakke effect versterken. Wil je juist een gezellige sfeer, kies dan voor een lamp met een lager aantal Kelvin voor een warme look. Het is ook handig als je de mogelijkheid hebt om de verlichting te kunnen dempen in huis met behulp van een dimmer. Op die manier kun je op elke moment naar eigen wens de sterkte van je verlichting aanpassen.

Met deze bovenstaande tips wordt het een stuk makkelijker om de juiste verlichting te kiezen. Let hierbij vooral op het doel, plek en lichtsterkte en jij vindt ongetwijfeld dé perfecte verlichting voor jouw huis.