...

bloesemfestival en Dauwconcert met Jef Neve

Bloesemfestival in Bilzen

Bloesemfestival Lumineus en een uniek Dauwconcert met Jef Neve zorgen voor een b(l)oeiend voorjaar in Bilzen. Dit weekend schakelen we naar de zomertijd, want de lente is begonnen en dat is goed nieuws voor wie houdt van weelderige bloesems. Op Alden Biesen, in het hart van Haspengouw, vind je de grootste aaneengesloten hoogstamboomgaard van de Lage Landen. Daar ontdek je de komende weken al wandelend, fietsend, met de step of cruisend met de groene elektrische wagentjes het adembenemende bloesemdecor. Speciaal voor dit seizoen ontwikkelde Sofie Castermans van Natuurlijk Gekruid een smaakvolle bloesemthee. Op zaterdag 8 april geniet je van de tweede editie van Lumineus, een niet te missen bloesemfestival. Na Absynthe Minded in 2022 is het dit jaar op 23 april om 6 uur de beurt aan componist en jazz-virtuoos Jef Neve voor een openluchtconcert in een buitengewone setting.

Bloesemfestival Bilzen

Bloesemmeter op de website van Visit Bilzen

Ontdek het volledige programma op visitbilzen.be. Wie goed kijkt naar de bloesemmeter op de website van Visit Bilzen, merkt ongetwijfeld de opmars van de bloesempracht in het mooie, Limburgse Bilzen op. “In tegenstelling tot andere bloesemsteden beschikt Bilzen rond de Landcommanderij van Alden Biesen over een hoogstamfruitboomgaard van ongeveer 18 hectare, met steenoude en zeldzame variëteiten van appelen, pruimen, peren en kersen. Je vindt er de grootste aaneengesloten hoogstamboomgaard van de Lage Landen, een must-see voor wie houdt van de immense schoonheid van de natuur. Je wandelt er letterlijk onder de bloesems”, zegt voorzitter van de Nationale Boomgaardenstichting Ludo Royen enthousiast. Vanaf dit weekend kan je de komende weken in Bilzen genieten van lange of korte wandelingen, met of zonder gids in het teken van het bloesemfestival.

Vertoeven tussen de bloesems

Een kleuterwandeling of speurtocht en zelfs een route speciaal uitgestippeld voor viervoeters. Het aanbod fietsroutes is onuitputtelijk, ook voor mountainbikers, driewielers of wie rijdt met een e-step. Zelfs met de Vespa’s of de groene elektrische wagentjes is het heerlijk vertoeven tussen de bloesems. Wie zin heeft kan tussendoor ook even tot rust komen op het vlinderpad aan Landcommanderij Alden Biesen of op een ander idyllisch plekje. Met een streekproductenmand of kaaspicknick van de lokale kaaswinkel en een verfrissend drankje erbij zijn jouw batterijen zo weer opgeladen. “Dit seizoen heeft Sofie Castermans van Natuurlijk Gekruid een smaakvolle bloesemthee ontwikkeld. Het is een nieuw streekproduct van en voor Bilzen. De thee is zacht van smaak en gemaakt van bloemen en appel, allemaal met een knipoog naar Bilzen en de bloesems natuurlijk”, zegt schepen van toerisme Véronique Jans.

Bloesemfestival Bilzen (1)

Familiezoektocht voor kinderen

Naast een leuke gezinsuitstap met een beestige familiezoektocht voor kinderen van vier tot tien jaar én de fruitige verhalentocht van jeugdauteur Stijn Moekaars is het vooral uitkijken naar de tweede editie van het Bloesemfestival Lumineus, dat op zaterdag 8 april plaatsvindt op Alden Biesen. “Vanaf 19 tot 23 uur kan je op Lumineus, één van de hoogtepunten, met de hele familie genieten van livemuziek, foodtrucks, verfrissende drankjes, lichtkunstwerken, vertellingen, silent disco en nog veel meer in onze uniek uitgelichte hoogstamboomgaard. Tot 8 jaar is het gratis en anders betaal je 15 euro per persoon, inclusief twee consumptiebonnen”, zegt Alden Biesen-directeur Patrick Cornelissen. Het Bilzerse bloesemfestival wordt op zondagochtend 23 april afgesloten met een betoverend openluchtconcert.

Betoverend openluchtconcert met Jef Neve

Het is voor de vroege vogels, want om 6 uur ontwaak je tussen de fleurige bloesems met de fenomenale muziek van de veelzijdige Belgische componist en jazzpianist Jef Neve. Sopraan Hanne Roos en saxofonist Andy Dhondt begeleiden hem. Na Absynthe Minded zetten we de traditie van het Dauwconcert verder. Tickets kosten 35 euro per persoon, inclusief een klein ontbijt met bubbels. De plaatsen zijn beperkt, dus tijdig reserveren is de boodschap”, zegt schepen van cultuur Griet Mebis“In samenwerking met Alden Biesen hebben we opnieuw een sterk, opvallend programma uitgewerkt dat bestaat uit een mix van de gekende klassiekers en niet te missen evenementen zo ook het bloesemenfestival. Of je nu in de buurt woont of als toerist onze stad bezoekt, de kleurrijke bloesems in Bilzen blijven bekoren. Van fietstoerist tot cultuurliefhebber en van fervente wandelaar tot levensgenieter. In Bilzen vindt iedereen zijn gading. In 2022 mochten we 22.000 bezoekers verwelkomen, dit jaar zullen we dat cijfer ongetwijfeld evenaren”, stelt burgemeester Bruno Steegen.

bloesemfestival en Dauwconcert met Jef Neve - Bloesemfestival Jef Neve

Voor meer informatie over het bloesemfestival van de stad Bilzen of reservaties voor het bloesemfestival Lumineus en het Dauwconcert van Jef Neve kan je terecht op www.visitbilzen.be.

Affiche Bloesemfestival Lumineus