...

3 tips voor het scheiden van bedrijfsafval

3 tips voor het scheiden van bedrijfsafval

3 tips voor het scheiden van bedrijfsafval

Foto: pixabay.com

Ieder bedrijf krijgt te maken met afval. Logisch, waar mensen zijn wordt immers afval geproduceerd. Of je nu een fabriek beheert, of een simpel kantoor hebt. De afvalproductie kan dan ook variëren van grote hoeveelheden tot kleine hoeveelheden en je krijgt dan ook vaak te maken met verschillende afvalstromen. Het is dan slim om afval te scheiden en gescheiden op te laten halen. Dat is niet alleen goedkoper, maar het zorgt er ook voor dat veel afval gerecycled kan worden. In dit artikel geven we je drie tips voor het scheiden van bedrijfsafval.

Ga na welke afvalstromen je hebt

Als je wilt gaan scheiden, is de beste eerste stap om na te gaan welke afvalstromen je precies kunt scheiden. Op kantoor zul je waarschijnlijk voldoende hebben aan bijvoorbeeld restafval, papier, PMD, GFT en eventueel glas. Ook swill en archiefvernietiging komen regelmatig voor bij bedrijven. Heb je geen kantoorpand, dan is de kans groot dat je ook andere vormen van afval hebt, of dat je van één afvalsoort erg veel afval hebt.

Voor de soorten bedrijfsafval die je produceert, kun je een speciale container huren. Je kunt deze containers in verschillende formaten huren, zo weet je altijd zeker dat je de juiste grootte hebt. Produceer je bijvoorbeeld niet veel GFT, dan is het niet logisch om een erg grote GFT container te huren en kun je beter voor het kleinste model gaan.

Houd de afvalstromen schoon

Scheiden is erg goed voor je portemonnee en voor het milieu, maar het is dan wel belangrijk dat je het goed doet. Als de afvalstromen namelijk niet zuiver worden ingeleverd, kan het niet gerecycled worden en wordt het alsnog samen met het restafval verwerkt. Zonde, want daarvoor doe je natuurlijk niet al dat werk. Zorg er daarom voor dat je bijvoorbeeld geen restafval in je papiercontainer gooit en haal bijvoorbeeld papieren delen van een verpakking van het plastic af voordat je het weggooit in je plastic container.

Ga onnodig restafval tegen

Restafval is de duurste afvalstroom, omdat deze afvalstroom niet gerecycled kan worden, maar altijd moet worden verwerkt. Produceer je veel restafval, dan zul je dat ook merken in je portemonnee. Daarbij is restafval dus enorm slecht voor het milieu. Let er daarom goed op dat je geen afval weggooit bij het restafval dat eigenlijk bij een andere stroom hoort. Zo voorkom je dat je teveel betaald en zorg je ervoor dat zoveel mogelijk afval gerecycled kan worden.