...

Zorg ervoor dat je tuin gereed wordt gemaakt voor de winter

tuin in de winter

Zorg ervoor dat je tuin gereed wordt gemaakt voor de winter

De winter staat voor de deur, en dat betekent dat het weer tijd wordt om de tuin winterproof te maken. Deze voorbereiding voer je eigenlijk uit zodat je in het voorjaar weer volop kunt genieten van een mooie tuin. Het winterklaar maken van de tuin hoeft ook niet veel tijd te kosten. Ben jij benieuwd hoe je de tuin voorbereid op de koude wintermaanden? Lees dan snel verder.

Snoeien

De meeste bomen en heester hoeven in principe niet gesnoeid te worden. Wil je ze niet te groot laten worden? Dan is dit natuurlijk wel nodig. Een hakselaar huren bij Boels kan hierbij handig zijn om de takken of bladeren van het tuinafval gemakkelijk te hakselen.

Voor veel planten zorgt een najaarssnoei voor het stimuleren van nieuwe scheuten. Op die manier behouden ze toch een mooie volle vorm. Snoeien doe je het beste voordat de vorst begint.

Oude bladeren

In de herfst vallen veel bladeren naar beneden waar je in de winter weer last van hebt. Houdt er rekening mee dat oude bladeren schadelijk kunnen zijn voor het gazon. Het is daarom belangrijk om deze altijd te verwijderen. Ze mogen echter wel in borders en onder hagen blijven liggen. Deze bladeren zijn dan juist de beschermlaag in de winter voor de wortels. Echter heb je hier een vrije keuze in ze te laten liggen of te verwijderen. Kies je ervoor om het te laten liggen? Kijk dan wel even goed naar het blad. Het kan namelijk zo zijn dat er schimmels of ziektes in het blad zitten en dan is het wel noodzakelijk om de bladeren te verwijderen. Door oude bladeren die je moet verwijderen, krijg je te maken met tuinafval. Dit kan oplopen tot een behoorlijke stapel. Een aanhangwagen huren kan hierbij goed van pas komen. Met een aanhangwagen kun je veel tuinafval in één keer vervoeren naar de stort en weggooien.

Grond

Ook de grond mag je niet vergeten winterproof te maken. Begin met het losspitten van de aarde. Hiermee zorg je ervoor dat de bodem in de winter niet dicht gaat zitten. De volgende stap is strooien van compost over de grond. Dit hoef je niet zelf erdoorheen te spitten. Dit gebeurt namelijk vanzelf door de regen en sneeuw.

Veel mensen strooien een laagje tuinturf over de grond die planten beschermen. Echter, voor de meeste planten is het tegendeel waar. Tuinturf neemt veel vocht op. Hierdoor blijft de laag koud en nat. Voornamelijk jonge planten zijn hier erg gevoelig voor. Houd hier dus rekening mee.