...

Wat zijn de voordelen van een laadpaal thuis?

Wat zijn de voordelen van een laadpaal thuis

Wat zijn de voordelen van een laadpaal thuis?

Steeds meer Belgen kiezen ervoor om over te stappen naar een elektrische wagen. Dit komt mede doordat elektrisch rijden steeds betaalbaarder wordt. Als gevolg hiervan stijgt ook het aantal openbare laadpalen. Hoewel België momenteel ongeveer 17.000 openbare laadpalen rijk is, kan je toch soms moeite hebben om een beschikbare laadpaal te vinden. Dit komt omdat het grootste gedeelte zich bevindt in de grote steden van Vlaanderen. Toch hoeft dit geen probleem te zijn. Zo kan de aanschaf van een laadpaal thuis ervoor zorgen dat je alsnog altijd elektrisch op pad kunt gaan.

Openbaar of thuis opladen?

Wie in het bezit is van een elektrische wagen, kan deze op steeds meer plekken opladen. Zo plaatsen gemeenten steeds meer laadpalen langs de weg en plaatsen bedrijven ook vaker (semi-) publieke laadpalen. Mede hierdoor, zijn er in België momenteel meer dan 17.000 openbare laadpunten te vinden, waarvan ongeveer 5% een snellader is. In België rijden op dit moment meer dan 71.000 volledig elektrische wagens rond. Door een mogelijk verbod op de verkoop van brandstofauto’s, is de verwachting dat dit aantal in de toekomst nog sterker zal toenemen. Om al deze elektrische voertuigen te kunnen voorzien van stroom, moet het aantal openbare laadpalen daarom flink stijgen.

Omdat het in België soms lastig kan zijn om een openbare laadpaal te vinden, is het een slimme keuze om een eigen laadpaal aan te schaffen. Hiermee kunt u namelijk profiteren van veel voordelen. Een van deze voordelen is dat andere mensen niet zomaar gebruik kunnen maken van jouw laadpaal. Hierdoor ben je altijd verzekerd van een beschikbare laadpaal. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je de elektrische wagen ook niet meer te verplaatsen wanneer deze volledig is opgeladen. Bij openbare laadpalen is dit sinds oktober verplicht en riskeer je zelfs een boete wanneer je de wagen te lang laat staan. Een ander voordeel van een laadpaal thuis is dat je gebruik kunt maken van een aantal slimme functies. Zo geven verschillende laadpalen de mogelijkheid om laadkosten automatisch te verrekenen met uw werkgever en is dynamic load balancing, wat overbelasting van uw elektriciteitsnetwerk voorkomt, ook een veelvoorkomende functie.

De beste keuze

Wanneer je in het bezit bent van een elektrische wagen, is het slim om een eigen laadpaal aan te schaffen. Maar wat kost een laadpaal? De totale prijs van een laadpaal bestaat doorgaans uit twee onderdelen. Het eerste deel is de laadpaal zelf, waarbij de kosten voor een groot deel afhankelijk zijn van jouw eigen behoeften. Het tweede deel zijn de kosten van de installatie. Het is namelijk verstandig om deze uit te besteden. Doordat er met hoge spanning wordt gewerkt, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan als je de installatie zelf uitvoert. Bovendien is de kans dat er op de langere termijn problemen ontstaan ook groter.

Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van deze kosten, is het verstandig om advies te vragen aan gespecialiseerde bedrijven. Zij kunnen jou een goed beeld geven van het totale kostenplaatje, waardoor je zeker weet dat je de beste keuze maakt.