...

Energiecrisis: Niemand zit te wachten op een nieuwe praatbarak.

Overlegcomite energiecrisisOverlegcomité energiecrisis: “Niemand zit te wachten op een nieuwe praatbarak. Het is tijd om de woekerwinsten te belasten en de prijzen te blokkeren”

PVDA-volksvertegenwoordiger Peter Mertens heeft er weinig hoop op dat het overlegcomité dat Premier De Croo en Vooruit-voorzitter Conner Rousseau vanavond uit hun hoed toverden enige zoden aan de dijk zal brengen. “Niemand zit te wachten op een nieuwe praatbarak waar de vele ministers van energie die ons land rijk is de verantwoordelijkheid naar elkaar doorschuiven. Het is tijd om de prijzen te blokkeren en de woekerwinsten van energiemultinationals af te romen. Waarom zou in ons land niet kunnen, wat elders wél kan? Niets staat de Vivaldi-regering hiervoor in de weg, alleen de politieke wil ontbreekt”.

De PVDA vraagt al langer een spoedzitting in het Federaal Parlement om daar zo snel mogelijk noodmaatregelen te kunnen stemmen om de energiefacturen te kraken. Voor de linkse partij is het blokkeren van de energieprijzen de enige geloofwaardige uitweg uit de crisis. “In Spanje doen ze het, in Portugal doen ze het. Daar hebben ze tenminste het lef om tegen de markt in te gaan. Ook ons land moet de mensen eindelijk vóór de winsten van de energiemultinationals durven zetten”, aldus Peter Mertens.

Voor de financiering verwijst Mertens naar de ‘waanzinwinsten’ van energiemultinationals. De PVDA wil die afgeroomd zien. Hier verwijt Peter Mertens de federale regering haar beloftes niet na te komen. “Begin maart zette de Europese Commissie het licht al op groen voor de lidstaten om de overwinsten van energiemultinationals af te romen. In ons land liet de regering weten toch eerst een Europees initiatief af te wachten. Zou dat uitblijven, dan beloofde de regering in juni met een eigen initiatief op de proppen te komen. Die deadline is ondertussen alweer twee maanden gepasseerd en toch weigert Vivaldi haar belofte na te komen en haar verantwoordelijkheid op te nemen”.

“De regering is op vakantie vertrokken en liet de bevolking achter met onbetaalbare energiefacturen en een pak kopzorgen. Een hele zomer lang bleef het muisstil in de Wetstraat. Vandaag probeert men ons blij te maken met een dode mus. Natuurlijk moeten ook de regionale overheden maatregelen treffen, maar dit ruikt toch vooral naar een poging van de federale regering om de aandacht af te leiden van haar verpletterende verantwoordelijkheid in deze energiecrisis”, besluit Peter Mertens.