...

Hoge brandstofprijzen zorgen voor minder gereden kilometers

Hoge brandstofprijzen zorgen voor minder gereden kilometers

Hoge brandstofprijzen zorgen voor minder gereden kilometers

Veel Belgen kiezen er door de hoge brandstofprijzen dit jaar voor om de auto vaker te laten staan. Maar liefst een derde van alle automobilisten geeft aan minder vaak voor de auto te kiezen omdat de kosten te hoog worden. Een nadeel hiervan is echter wel dat de overige maandlasten voor het bezitten van een auto procentueel stijgen, wanneer je ze afzet tegen de gereden afstand. Immers, de autoverzekering moet je gewoon blijven betalen.

Kostenpost

De bedragen die we voor het tanken moeten afrekenen, nodigen inderdaad niet uit tot frequent gebruik van de auto. Maar wanneer je het voertuig thuis op de oprit laat staan en in plaats daarvan bijvoorbeeld de fiets neemt, kost die auto nog steeds geld. Een steeds terugkomende grote kostenpost is de autoverzekering die elke autobezitter verplicht moet afsluiten. Natuurlijk ben je er vrij in om slechts de wettelijk verplichte BA-verzekering te kiezen of een hogere dekkingsgraad te nemen, maar feit blijft dat de kosten blijven doorlopen.

Stopzetten

Regelmatig stellen mensen de vraag of het mogelijk is om de premie tijdelijk op te schorten, als je het voertuig niet gebruikt. Dat klinkt simpeler dan het is. Je kunt de verzekering auto niet zomaar opzeggen en de auto intussen gewoon op de openbare weg laten staan. Zodra een auto op de openbare weg staat, moet er een verzekering afgesloten zijn. Aan deze wettelijke bepaling valt niet te tornen. Indien je de mogelijkheid hebt om de auto op eigen terrein te stallen, valt het te regelen. Je zult dan echter ook de verzekeringskaart moeten terugsturen. Soms kan een verzekeraar als aanvullende eis stellen dat je ook de kentekenplaat retourneert. Wil je in een later stadium weer met de auto gaan rijden, dan zul je in dat geval eerst een verzoek moeten indienen om de kentekenplaat weer te mogen ontvangen. Hiermee zijn ook kosten gemoeid, om nog maar te zwijgen over het vele werk dat je eraan hebt.

Premieverschillen

Verstandig is wel om van tijd tot tijd te controleren of je niet meer betaalt voor je autoverzekering dan noodzakelijk is. Door de premies van verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken, kom je al snel tot de conclusie of je de juiste keuze hebt gemaakt. Let hierbij goed op de dekkingsgraad, zodat je twee producten van gelijkwaardig niveau met elkaar vergelijkt. Ook je woonlocatie speelt een rol, stedelingen betalen doorgaans een hogere premie.