...

IT security en gegevensverlies door derden

IT security en gegevensverlies door derden

IT security en gegevensverlies door derden

IT security is een brede term die kan worden gedefinieerd als de bescherming van computersystemen tegen ongeautoriseerde toegang, schade of verstoring.

Het doel van IT security of IT beveiliging is om de gegevens van uw bedrijf te beschermen tegen toegang door onbevoegden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar de meest populaire methode is encryptie. Versleuteling is het proces van het nemen van een bericht en het versleutelen zodat het niet kan worden gelezen zonder een sleutel.

De vier meest voorkomende soorten encryptie’s zijn

De vier meest voorkomende soorten encryptie zijn symmetrische, asymmetrische, hash- en public key-encryptie. Symmetrische codering gebruikt dezelfde sleutel voor zowel het coderen als het decoderen van gegevens. Bij asymmetrische codering worden twee sleutels gebruikt: een voor het coderen en een voor het decoderen van gegevens. Hash-codering neemt een invoerbericht en voert een reeks bits met een vaste lengte uit die het invoerbericht vertegenwoordigen, zonder dat het terug in zijn oorspronkelijke vorm kan worden gedecodeerd. Versleuteling met openbare sleutels gebruikt twee sleutels: één voor het versleutelen van gegevens.

Als het gaat om IT security, zijn er veel manieren waarop u uw bedrijf en uw klanten kunt beschermen. Het eerste dat u moet doen, is een beveiligingsplan opstellen. Dit plan moet elk jaar worden geactualiseerd en kan een lijst bevatten van mogelijke bedreigingen en hoe deze kunnen worden beperkt.

Bovendien moet u ervoor zorgen dat er firewalls aanwezig zijn. U moet er ook voor zorgen dat de gegevens op een beveiligde server worden opgeslagen en dat deze versleuteld zijn. Uw medewerkers moeten ook worden getraind in procedures voor gegevensbescherming, zodat ze weten wat ze kunnen doen als ze ooit gevoelige informatie tegenkomen.

Wat als uw bedrijfsgegevens gestolen zijn ?

Als uw gegevens zijn vergrendeld of zelfs gestolen, kan dit tot veel problemen leiden. Wie u ook bent, er is een kans dat uw gegevens worden gecompromitteerd. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat u over de juiste IT security beschikt en dat u alle noodzakelijke stappen onderneemt om de gegevens van uw bedrijf te beschermen. Is het kwaad al geschied en heb je een vermoeden dat je ben gehackt, contacteer zo vlug mogelijk een gespecialiseerde firma die je kan bijstaan om dit probleem op te lossen. Begin niet zelf te onderhandelen met hackers, want het is goed mogelijk dat je zowel je geld als je gegevens nooit meer terug ziet.

Bedrijven en particulieren moeten zich bewust zijn van de risico’s die gepaard gaan met het opslaan van hun gegevens op een cloudgebaseerd systeem. Het meest voorkomende risico is wanneer uw gegevens zijn vergrendeld of zelfs worden gestolen.

De beste manier om uw gegevens tegen hackers te beschermen, is door ze te versleutelen. Dit helpt u te voorkomen dat externe personen toegang krijgen tot uw gevoelige informatie, zoals wachtwoorden en creditcardgegevens.

Ook u en ik moeten opletten

Privépersonen moeten zich ook bewust zijn van gegevensverlies door derden. Velen onder ons zullen denken… dat dit echt niet zo erg is als iedereen wel zegt. Denk eraan, met uw persoonlijke gegevens en wat slimme software kunnen misdadigers uw identiteit stelen en zich overal voordoen alsof jij het zou zijn. Dus denk eraan om regelmatig je paswoorden te vervangen en NOOIT een geheugenstick dat je per toeval hebt gevonden zomaar in je computer te steken.