...

Businessoutfit samenstellen? Zo vind je je eigen stijl!

Businessoutfit samenstellen

Businessoutfit samenstellen? Zo vind je je eigen stijl!

De kleren maken de man. Het klinkt cliché, maar vooral op de werkvloer klopt het als een bus. Een eerste indruk is in een oogopslag gemaakt. Met een stijlvolle outfit maak je een geweldige eerste indruk. Zo verzeker je dat je om de juiste redenen opvalt. Met onze tips stel je moeiteloos een goede businessoutfit samen.

Met kleren tonen we niet alleen onze stijl, maar ook onze persoonlijkheid en eigenheid. Op de werkvloer geldt echter vaak een (onofficiële) dresscode, waarbij je netjes gekleed of zelfs strak in het pak moet zijn. Het is niet altijd evident te weten welke je regels je moet volgen en wanneer je wat informeler mag zijn. Kleren hebben namelijk best wat invloed. Soms is je outfit zelfs een doorslaggevende factor bij een sollicitatie en ook bij een meeting kan de juiste outfit vertrouwen geven, zowel aan jou als de tegenpartij, en zo bepalend zijn voor de sfeer tijdens het gesprek.

Een goede businessoutfit voor mannen samenstellen is niet makkelijk, vooral wanneer je je eigen stijl wil tentoonstellen. Afhankelijk van de dresscode op je werkplek is er meer of minder ruimte om je persoonlijkheid te benadrukken. Toch is er één kledingstuk waarmee je je persoonlijkheid kan tonen en dat bij zelfs bij de meest formele businessoutfit past: de jas.

Van een blazer tot een gilet, de juiste jas maakt je look af. Een stijlvolle en kwalitatief hoogwaardige jas gaat nooit uit de mode en je blijft er jaren plezier van hebben.

Welke jas draag je bij welke dresscode?

Voor het ontwikkelen van je eigen stijl kun je je oriënteren aan vier dresscodes die we actueel in het Belgische bedrijfsleven tegenkomen.

Business smart:

Dit is de meest formele dresscode die je vooral bij grote bedrijven en bij mensen met hoge functies ziet. Bij deze dresscode hoort een pak. De snit is daarbij uiterst belangrijk. Een blazer, hemd en broek horen goed te passen. De beste jas in combinatie met een pak is een caban, lange mantel of trenchcoat.

Business casual:

Nog steeds formeel, maar een kostuum is geen vereiste. Je hebt dus meer vrijheid om broeken en hemden te combineren. Een das is geen must. De juiste jas voor deze dresscode is gelijkwaardig aan die van de business-smartdresscode, maar ook een kwaliteitsvolle, elegante leren jas is een optie.

Casual chic:

Deze dresscode blijft aan de formele kant, maar heeft ook informele elementen, zoals opvallende kleuren en accessoires. Belangrijk is dat het geheel professioneel en net blijft, maar binnen de dresscode zijn er meer mogelijkheden. Een leren jas is hier helemaal op zijn plek, net als een sportieve blazer, stijlvolle jeansjas, vest of parka.

Smart casual:

Deze dresscode is het meest vertrouwd, want je vindt deze op de meeste werkvloeren terug. Denk: de nette versie van je dagelijkse outfit. Hoewel kleding nog steeds netjes en professioneel moet zijn, zijn er minder regels. Mannen dragen vaker een jeans of chino, al dan niet met een hemd. Qua jas heb je binnen deze stijl de meeste mogelijkheden en kan je dus echt je eigen stijl volgen. Vermijd echter afgewassen, gescheurde en ‘distressed’ jassen (of andere kledingstukken).

Voeg persoonlijkheid toe

Welke dresscode je werkplek hanteert, zelfs bij de meest strikte dresscodes is er ruimte om je eigen stijl te volgen. Niet alleen met je jas, maar ook je schoenen, accessoires (denk: horloge, bril of zelfs bretellen) en je kleurgebruik kan je hier en daar een toets persoonlijkheid toevoegen. Zelfs met een klassiek pak kan je veel eigenheid tonen.

Experimenteer

Binnen elke dresscode is er wel ruimte voor eigenheid. Zelfs als je elke dag een pak moet dragen, kan je met één pak nog veel kanten uit. Ook prints en kleuren geven je businessoutfit meer pit. Formele kleding hoeft echt niet saai te zijn!

Ongeacht hoe formeel of informeel de dresscode is, verwerk je eigen stijl en persoonlijkheid in je outfit. Een goede businessoutfit is stijlvol en elegant, maar het is de toets die jij eraan geeft die de outfit geslaagd maakt!