...

Belgen hebben voor meer dan 2 miljoen euro achterstallige kredieten uitstaan

achterstallige kredieten

Belgen hebben voor meer dan 2 miljoen euro achterstallige kredieten uitstaan

Uit de laatst bekende cijfers van maart 2022 van de Nationale Bank van België (NBB) blijkt dat meer dan 284.000 Belgen minstens één lening niet terugbetalen. Ziekte, ontslag, een echtscheiding, … Er zijn verschillende gebeurtenissen die kunnen leiden tot een achterstallige schuld. Maar hoe kan je overmatige schulden voorkomen? En wat zijn de oplossingen als je al te diep in de schulden zit?

In totaal gaat het over meer dan 404.000 achterstallige kredieten – zowel consumenten- als hypothecaire kredieten -, wat goed is voor een totale achterstaande schuld van meer dan 2,2 miljoen euro. Het goede nieuws is dat het aantal achterstallige kredieten wel jaar na jaar afneemt. Sinds 2018 is op vijf jaar tijd het aantal met meer dan 130.000 gedaald. Toch zijn er nog een hoop mensen die hun schulden niet willen of kunnen terugbetalen.

Hoe overmatige schulden voorkomen?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Om jezelf niet in de schulden te werken, zijn er alvast een paar richtlijnen die je in het dagelijkse leven kan volgen:

  • Leen enkel voor noodzakelijke aankopen, zoals de aankoop van een woning, nieuwe auto of renovatie. Kredieten voor dergelijke projecten worden beschouwd als een positieve schuld, omdat je ermee investeert in jouw levenskwaliteit en toekomst.
  • Als je toch moet lenen, vergelijk dan om het goedkoopste krediet te vinden. Je kan op zowel een auto-, renovatie-, hypothecaire als persoonlijke lening heel wat geld besparen door de rentevoeten bij verschillende kredietgevers te vergelijken.
  • Stel een maandelijks budget op aan de hand van al je inkomsten (ook dus eventuele maaltijdcheques, alimentatie of huurgelden) en al je uitgaven (niet enkel vaste, maar ook variabele). Zo krijg je een goed overzicht van waar je geld naartoe gaat en hoeveel je maandelijks kan sparen of beleggen.
  • Gaat er meer uit dan er binnenkomt? Dan zal je moeten besparen op onnodige uitgaven of een extra inkomen moeten zoeken. Neem bijvoorbeeld je restaurantbezoeken, shopgewoonten of weekenduitstappen eens onder de loep.
  • Werk met automatische betalingen of domiciliëringen om je facturen op tijd te betalen en je budget beter onder controle te houden. Dat kan bijvoorbeeld voor je huur, hypotheek, telecomfactuur of ziekenfonds.

Hoe uit de schulden geraken?

Natuurlijk is het ook mogelijk dat je al te diep in de schulden zit om ze nog te voorkomen of er zelf uit te geraken. Wanneer je afbetalingsproblemen hebt, is het daarom belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je kredietgever. De bank kan oplossingen voorstellen, zoals het verlagen van je maandelijkse betalingen over een langere looptijd of een tijdelijke uitstel van betaling. Ook voor hen is het immers belangrijk dat jij jouw lening kan terugbetalen, aangezien ze anders hun geld misschien niet terugzien.

Als jij en de bank zelf niet tot een oplossing komen, kan je ook in schuldbemiddeling gaan. Hiervoor kan je aankloppen bij het OCMW of het CAW. De bemiddelaar gaat dan in jouw plaats onderhandelen met de kredietgever over jouw afbetalingsplan.

Helpt ook dat niet? Dan rest enkel nog een collectieve schuldenregeling. Deze procedure vindt plaats voor de arbeidsrechtbank en is uitsluitend bedoeld voor personen met ernstige betalingsmoeilijkheden. Wie aan de voorwaarden voldoet, wordt een bemiddelaar toegewezen die rechtstreeks jouw inkomen zal innen en beheren. Jij ontvangt dan enkel het geld dat nodig is om te voorzien in je huishouden. De rechter kan tijdens deze procedure beslissen om je schuld te verminderen of kwijt te schelden.

Ondervind je dus moeilijkheden met het terugbetalen van je lening? Wacht dan niet tot je schulden zich opstapelen. Hoe sneller je hulp zoekt, hoe sneller je betalingsproblemen verleden tijd zijn.