...

Wat je zeker niet mag doen bij vochtproblemen in je huis

Wat je zeker niet mag doen bij vochtproblemen in je huis

Wat je zeker niet mag doen bij vochtproblemen in je huis

Schimmel of vocht in je huis pak je best zo snel mogelijk aan, want het kan schadelijk zijn voor je gezondheid op lange termijn. Hoe komt het dat er vocht tot in je woonkamer geraakt en wat kan je eraan doen? Hieronder enkele tips.

Oorzaken van vocht in je huis

Vochtproblemen kunnen veel oorzaken hebben. De meest voorkomende vochtproblemen in muren zijn opstijgend, doorslaand of condensatievocht. Opstijgend vocht is grondwater dat via je muren omhoog kruipt. 1 op 4 woningen komt ooit in contact met opstijgend vocht, zeker als er een kelderruimte aanwezig is. Een waterkering is heel belangrijk. Het is een soort folie dat tegen de muur geplaatst wordt en zorgt dat het vocht buiten blijft. Bij doorslaand vocht trekt regenwater in je muren, dit is dus vooral bij hevige regenval een probleem. Als je gevel beschadigd is, zal je sneller last hebben van doorslaand vocht. Condensatievocht ontstaat als warme lucht in contact komt met koudere oppervlakken. Dit is gelukkig makkelijk te verhelpen door veel te verluchten. Probeer ongeveer 10 minuutjes per dag de ramen open te zetten. Dat is al voldoende om het vocht buiten te houden. Uiteraard is een mechanisch ventilatiesysteem ook een optie. Het gaat ervoor zorgen dat de vochtige lucht op een gecontroleerde wijze uit je huis wordt gestuurd. Het gaat dus geautomatiseerd de luchtvochtigheid controleren zodat er geen vocht ontstaat.

Pas op met overschilderen

Uiteraard wil je de vochtplekken zo snel mogelijk uit je huis. Dan lijkt overschilderen of opnieuw behangen de snelste oplossing, maar dat is het zeker niet. Je ziet het vocht niet meer, maar het is er nog wel. En vocht vindt zeker een nieuwe weg en dan zullen de vlekken veel groter zijn dan in het begin. Het is dus beter dat je de vochtige muren eerst gaat behandelen voor je de plekken gaat overschilderen. Hoe begin je aan de behandeling van vochtproblemen? Breng een vochtwerend middel aan zoals Aquaplan. Wacht zeker lang genoeg zodat de behandelde plek helemaal droog is, anders heeft het geen zin om opnieuw te verven. Na het behandelen gebruik je best synthetische isolerende verf om de vochtplek te overschilderen. Als er dan toch nog een beetje vocht is achtergebleven, zal dit minder snel doorslagen op je nieuw geverfde muur.

Hulp van een expert

Zie je het niet zitten om er zelf aan te beginnen of zijn de problemen te complex? Dan zijn er veel bedrijven die gespecialiseerd zijn in de vochtbestrijding van je woning. Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden zoals hoe breng je de vocht bestrijdende middelen aan en hoe lang moet je wachten met overschilderen.  Als je er zelf niet veel kennis over hebt, laat je dit beter uitvoeren door experten. De kostprijs is ongeveer tussen 800 en 1500 euro, wat zeker niet goedkoop is. Het voordeel aan de werken uitbesteden is wel dat je zekerder zal zijn dat het probleem opgelost is en je hebt er zelf geen werk meer aan. Zo blijft je huis in goede staat en kan je er nog jaren van genieten.