...

VPN voor Smart televisies

VPN voor Smart televisies

VPN voor Smart televisies

Hoewel smart tv’s worden omgeschreven als televisies die aan het internet verbonden zijn, kun je ze beter beschouwen als een PC gespecialiseerd in video. Smart tv’s kunnen namelijk veel meer dan beelden van het internet uitzenden. Je kunt er onder andere ook je smart home apparaten (IoT) mee beheren, audioboeken kopen en afluisteren, videobellen, en zelfs als groot scherm voor je PC werken.

Met zoveel functies is het vanzelfsprekend dat je je smart tv minstens zo goed beschermd tegen hackers, virussen en malware als je PC of je mobiele telefoon. Als hackers toegang weten te krijgen tot de informatie die op je smart televisie is opgeslagen, kunnen ze onder andere toegang krijgen tot:

  • De camera. Zo kunnen ze jou zien, maar bijvoorbeeld ook welke bezittingen je in je huis hebt.
  • De instellingen. Ze kunnen deze veranderen, wijzigen en verwijderen. Met je volumeknop spelen klinkt als een stomme grap, maar kan natuurlijk erg beangstigend zijn. Het is echter nog vervelender als er echte schade aan je tv ontstaat doordat er met bestanden geknoeid wordt.
  • Andere smart home apparaten in je huis. Beveiligingscamera’s en slimme sloten zijn natuurlijk het grootste doelwit voor criminelen. Deze zijn vaak erg goed beveiligd, maar worden vervolgens beheerd via apps op onveilige apparaten.
  • Je inloggegevens en betaalgegevens. Apps met abonnementen zoals Netflix, DisneyPlus en Apple slaan je betaalgegevens op. Als hackers je inloggegevens hebben (of hebben kunnen wijzigen via je tv), hebben ze ook toegang tot deze betaalgegevens.

Bescherm je smart tv met een VPN

Maak ten eerste altijd gebruik van alle instellingen en software updates van de tv en de apps zelf: wachtwoorden, twee-factor-authenticatie, uitloggen na gebruik, laatste updates installeren, etc.  Vervolgens is het belangrijk om een VPN te installeren.

Een VPN is een virtueel persoonlijk netwerk waarmee je je IP-adres kunt verbergen en al je internetverkeer kunt versleutelen. Dit biedt een extra laag van bescherming tegen hackers en pottenkijkers. Het IP-adres dat ze zien lijkt heel ergens anders vandaan te komen en ze kunnen het dus niet aan jouw locatie linken.

Bonusvoordeel van het gebruik van een VPN op een smart tv

Omdat je IP-adres zo wordt gemaakt dat het lijkt alsof je van een andere locatie komt, kun je inhoud bekijken die niet in jouw regio wordt aangeboden. Met een goede Netflix VPN kun je het aanbod flink vergroten, door locaties in andere landen te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld ook toegang krijgen tot streamingdiensten zoals HULU, die in ons land niet beschikbaar zijn.

Hoe installeer je een VPN op een smart tv?

Er zijn verschillende manieren om een VPN te gebruiken op je smart tv.

  1. Premium VPN diensten hebben eenvoudige en effectieve VPN-apps voor allerlei platforms. Na registratie en betaling voor de VPN dienst, kun je bijvoorbeeld voor je Android televisie gewoon via de Playstore de app downloaden en installeren en vervolgens inloggen. In de Playstore kun je ook apps vinden voor gratis VPN. Hoewel dit erg aantrekkelijk lijkt, is dit vaak niet veilig. Onthoud, als je niet betaald voor een product, dan ben je zelf het product.
  2. Installeer een VPN op je Windows PC en maak gebruik van de mobiele hotspot functie op je PC om je smart tv met het internet te verbinden. Dit lijkt een erg omslachtige manier, maar zo bescherm je dus niet alleen de smart tv, maar ook de wifi verbinding naar de smart tv toe.
  3. Installeer een VPN op je router of koop een voorgefigureerde VPN router van een van de premium VPN diensten. Je kunt hiermee ineens je hele thuisnetwerk en alle IoT apparaten beschermen.